Un ONG din Marea Britanie a realizat un filmuleț despre o creatură fictivă, care ar fi încă nedescoperită, și care moare din cauza poluării cu plastic a oceanului. Filmul atrage atenția asupra faptului că omenirea probabil omoară vietăți nedescoperite, ținând cont că 95% din oceane nu sunt explorate, dar și îndeamnă la semnarea unei petiții adresate primului ministru.
În filmul de trei minute, o creatură misterioasă a mării, care aduce puțin cu o balenă, este găsită de către localnici, după ce eșuează pe o plajă din Marea Britanie. Deși oamenii încearcă să salveze vietatea, îndepărtând tot plasticul care îi astupa căile aeriene – sticle și pungi de plastic, caserole, plase de pescuit -, aceasta moare la final.
Surfers Against Sewage (SAS) a făcut filmul plecând de la un studiu din 2000, realizat de National Oceanic and Atmospheric Administration (NOAA), care indica faptul că doar 5% din oceanele lumii au fost explorate prin tehnologia sonarului și puse pe hartă.
„În fiecare an, creaturi unice și noi sunt descoperite în adâncurile mărilor. Între timp, omenirea tratează apele ca pe un «ocean de unică folosință», umplându-le cu plastic, schimbându-i aciditatea prin emisiile de carbon și reducându-i toată abundența naturală”, a declarat Ben Hewitt, director de proiecte și de campanii de la SAS.
„Am făcut «Creatura» ca să reprezinte viața marină pe care oamenii o distrug fără ca măcar să fie conștienți de existența ei. Oamenii vor prospera numai dacă oceanul va prospera. Totuși, dacă ignorăm aceste semnale de alarmă, noile generații nu vor cunoaște niciodată speciile cu care noi am crescut”.
Creatura de cinci metri a fost construită în mărime naturală, apoi animată. Ideea i-a venit lui Tom Tagholm, scriitor și regizor, în timp ce era în apă.
„M-am întrebat ce ar putea să fie acolo, în adâncuri, și care ar putea să sufere chiar înainte ca noi să avem șansa să le descoperim”, a spus acesta.
Scopul filmului e și de a face oamenii conștienți de impactul pe care îl au asupra mediului, dar și de a-i convinge să semneze petiția #GenerationSea care i se adresează Primului Ministrul al Marii Britanii. SAS îi solicită acestuia să oprească poluarea râurilor și oceanelor, să acționeze prompt față de schimbările climatice, să nu mai permită deversarea canalizărilor direct în mări și pe plaje și să protejeze viața marină. Până acum, au fost strânse 27.216 de semnături, din 30.000.
Pe 5 iunie, de Ziua Mondială a Mediului, membrii organizației au instalat creatura marină în fața Parlamentului, ca să reamintească faptul că omenirea are nevoie de legi puternice care să protejeze mediul.