Meteorologii au anuntat ca in urmatoarele 3 luni temperaturile vor depasi 35 de grade Celsius, iar precipitatiile vor fi nesemnificative in Dobrogea si in sud-estul Moldovei.
In luna iunie, temperaturile medii lunare se vor situa peste normele climatologice, adica vor putea depasi 35 de grade Celsius in sudul tarii, “iar cele mai mici valori termice pot cobori sub 10 grade Celsius in zonele depresionare din nordul si centrul tarii”, ne-a informat Elena Mateescu, cercetator stiintific ANM. Potrivit acesteia, precipitatiile vor fi deficitare in cea mai mare parte a tarii, iar instabilitatea atmosferica va fi accentuata si se va manifesta prin averse, insotite de descarcari electrice, intensificari de scurta durata ale vantului si grindina.
Luna iulie va fi mai calda, meteorologii se asteapta la intervale cu zile caniculare in care se vor inregistra temperaturi de 35 de grade Celsius si nopti tropicale cand mercurul din termometru nu va cobori sub 20 de grade Celsius.
Si in aceasta luna, cantitatile de precipitatii vor fi slabe pe intregul teritoriu al tarii. Ploile vor avea caracter de aversa, fiind insotite de descarcari electrice, intensificari de scurta durata ale vantului si, izolat, de grindina.
August va fi luna in care temperaturile vor depasi din nou pragul de 35 de grade Celsius, iar cea mai mica temperatura va cobori sub 5 grade Celsius in zonele de deal si de munte. Precipitatiile vor fi normale, exceptand sud-estul si sudul tarii, unde se vor situa sub limitele normale.
Meteorologii spun ca in aceste conditii, in lunile iulie si august, porumbul si floarea-soarelui vor avea de suferit din cauza ca nu vor avea suficienta apa. “Avand in vedere cerintele deosebit de ridicate fata de apa (110-150 l/mp necesar de precipitatii) ale plantelor prasitoare (porumb, floarea-soarelui) din aceasta perioada, continutul de umiditate pe adancimea de sol 0-100 cm va inregistra valori slabe, pe aproape intregul teritoriu agricol al tarii, seceta pedologica (n.r., care persista) fiind extrema, puternica si moderata”, ne-a explicat cercetatorul ANM.
Cele mai mari deficite de apa se vor inregistra in Dobrogea, Muntenia, Oltenia, cea mai mare parte a Moldovei, Banatului si a Crisanei. Doar local, in centrul si nordul tarii, aprovizionarea cu apa a solului va putea avea valori satisfacatoare. Precipitatiile din ultimele zile au ajutat putin culturile de grau, care au sanse sa isi revina. In ceea ce priveste porumbul, meteorologii spun ca este prea mic pentru a face fata unei asemenea secete si a precipitatiilor slabe. Zonele cu cea mai mica umiditate din sol sunt Dobrogea si sud-estul Moldovei, unde culturile vor fi afectate in totalitate.
„In stratul de sol 0-20 cm, continutul de umiditate in cultura neirigata de porumb prezinta valori satisfacatoare, apropiate de optim si optime, pe aproape intregul teritoriu agricol al tarii, cu exceptia unor suprafete din Dobrogea si sud-estul Moldovei, unde se mentine seceta pedologica moderata si, local, puternica. Baltiri si usoare excese de umiditate se semnaleaza la suprafata solului pe terenurile de lunca si cu drenaj defectuos din nordul si centrul tarii”, ne-a declarat Elena Mateescu, cercetator stiintific ANM.