Un sarpe care nu depaseste zece centimetri, un melc a carui cochilie se rasuceste in patru directii sau un palmier care infloreste pana la moarte. Acestea sunt doar cateva dintre cele peste 18.000 de specii noi pentru stiinta incluse intr-un top 10.
Biologii au numit si au descris 18.516 de specii noi in 2008, majoritatea nevertebrate, un mare progres fata de cele 16.969 descrise cu un an in urma, informeaza The Independent. Dintre acestea, un comitet international de experti, condus de un specialist de la Universitatea din Connecticut, SUA, a selectat 10 animale, plante si microbi si a realizat un top in functie de trasaturile unice si surprinzatoare ale acestor vietati.
Cel mai mic sarpe din lume
Printre cele mai uluitoare vegetale se numara o planta de cafea fara cofeina – “Coffea charrieriana” –, descoperita in Africa Centrala, si un palmier din Madagascar – “Tahina spectabilis” – care se umple cu nenumarate flori, dispuse intr-un mod spectaculos, chiar inainte sa se ofileasca si sa moara.
Expertii le-au selectat alaturi de un melc de culoare alba, botezat “Selenochlamys ysbryda” dupa fantoma galeza “ysbryd”, care nu are ochi, traieste sub pamant si vietuieste in Cardiff, Tara Galilor, si de “Mama pestilor”.
Aceasta din urma – “Materpiscis attenboroughi” – este cea mai veche vertebrata care a dat nastere la pui vii. A trait acum circa 380 de milioane de ani, iar fosila sa a fost descoperita in vestul Australiei. Urmeaza un calut de mare descoperit in Indonezia – “Hippocampus satomiae” –, care nu depaseste dimensiunea unui bob de mazare, avand o lungime de 13,8 milimetri si o inaltime de 11,5 milimetri, si cel mai mic sarpe identificat pana acum – “Leptotyphlops carlae”. Iesit la iveala in Barbados, acesta masoara doar 10 centimetri.
Bacteria care traieste in fixativul de par
Expertii au ales si cea mai lunga insecta din lume – “Phobaeticus chani” –, gasita in Borneo, Malaiezia, care poate creste pana la 36,6 centimetri si, cu tot cu picioare, pana la 56 de centimetri, aseamanandu-se cu un betigas. Alte doua atractii bizare sunt bacteria “Microbacterium hatanonis”, pe care oamenii de stiinta japonezi au descoperit-o traind in fixativul de par, si un melc malaiezian – “Opisthostoma vermiculum” – a carui cochilie se rasuceste in jurul a patru axe diferite.
In ultimii 300 de ani, de cand omul de stiinta suedez Carolus Linnaeus a lansat sistemul binomial de clasificare a vietuitoarelor, au fost numite si descrise in jur de 1,8 milioane de specii. Comunitatea stiintifica spune insa ca aceasta cifra este mult sub numarul total de forme de viata de pe Terra, estimarile situandu-se intre doua si 100 de milioane de specii.