Statele membre si Parlamentul European si-au dat acordul marti pentru un proiect legislativ ce obliga tarile europene ca pana in 2020 sa isi acopere 20% din consumul energetic din resurse regenerabile, unul dintre aspectele esentiale ale pachetului european energie-clima, informeaza AFP.
Fiecare dintre cele 27 de state membre va avea de indeplinit un obiectiv national, detaliind un plan de atac la nivel european care le obliga sa investeasca in sursele regenerabile de energie, inca destul de costisitoare.
Negociatorii statelor membre si Parlamentului European s-au inteles si asupra incadrarii controversate a biocombustibililor, care vor trebui sa indeplineasca un set de criterii "verzi".
Biocombustibilii – care trebuie sa reprezinte in mod obligatoriu 10% din consumul total in transporturi in 2020, fata de 3% in prezent – provocasera dezbateri alimentate de organizatiile ecologiste. Pentru ca aceasta inlocuire trebuie sa se faca in mod "durabil", fara a afecta padurile si terenurile agricole din tarile in curs de dezvoltare, intr-un moment in care preturile produselor alimentare sunt in plina ascensiune, Bruxelles-ul promisese o lista de criterii stricte.
Proiectul legislativ face parte din planul european de combatere a schimbarii climatice, destinat sa reduca emisiile de gaze cu efect de sera cu 20% pana in 2020, care va fi in centrul discutiilor de la summitul european de joi si vineri.
Raportorul PE pentru acest text, europarlamentarul ecologist luxemburghez Claude Turmes, s-a declarat multumit de acordul politic la care s-a ajuns marti, "care va avea o influenta reala si va conferi securitate investitiilor realizate in energiile din surse regenerabile".
Presedintia franceza a UE, care negocia textul cu Parlamentul European in numele statelor membre, a confirmat acordul.