Cotidianul: Tsunami avertizat cu doua minute inainte de producere

Locuitorii judetului Constanta vor fi avertizati cu 80-120 de secunde inainte de producerea unui tsunami prin intermediul noului observator seismic din Eforie Nord.

Observatorul a fost construit pe litoral, pe un teren cedat de Primaria Eforie.

In maximum doua saptamani va fi inaugurat observatorul seismic din Eforie Nord. Investitia de patru milioane si jumatate de lei este unica in lume, potrivit lui Gheorghe Marmureanu, directorul general al Institutului de Fizica a Pamantului. Observatorul va fi conectat la sistemul de avertizare a cutremurelor din Pacific, Marea Mediterana si Oceanul Atlantic. Prin intermediul aparaturii se va masura orice seism de la Himalaya pana la Roma, dar si miscarile de tip tsunami, care vor fi detectate cu 80-120 de secunde inainte de producere.

„In ultimii 200 de ani, in Marea Neagra au avut loc peste 24 de tsunami: trei in Romania, opt in Crimeea, iar restul pe coasta Bulgariei si Turciei”, ne-a spus Gheorghe Marmureanu, directorul Institutului de Fizica a Pamantului.

Specialistul spune ca un tsunami de la inceputul veacului trecut a provocat un cutremur devastator, iar un petic de pamant candva intre granitele Romaniei se afla acum in Bulgaria. Ultimul tsunami a avut loc in 1901, pe 31 martie. In zona Mangaliei, valurile au avut o inaltime de trei – patru metri la tarm.

Directorul Institutului de Fizica a Pamantului nu stie momentan cum vor ajunge avertizarile la autoritatile locale. „Probabil va fi avertizata Protectia Civila sau vor fi semnale sonore. In Mexic, spre exemplu, sistemul de avertizare este pe nisip si in 120 de secunde se emit avertizarile”, a adaugat Gheorghe Marmureanu. Observatorul seismologic din Eforie, spune Gheorghe Marmureanu, este o dublura a celui din Bucuresti: „In cazul in care se intampla ceva in Bucuresti vom putea prelua datele din Constanta”, a precizat el.

Constructia a fost proiectata de SC Confort N SRL, iar SC Grand Trust SRL din Eforie Nord a castigat licitatia pentru executarea lucrarii. Banii necesari investitiei vin de la Ministerul Educatiei, Tineretului si Cercetarii.

Mircea Paraschiv, administratorul SC Grand Trust SRL Eforie Nord, ne-a spus ca, desi termenul de executie este de 24 de luni si constructia trebuia predata in mai 2005, ea va fi finalizata in maximum doua saptamani.

Zona a fost aleasa de Institutul de Fizica a Pamantului. „Am ales Eforie, pentru ca nu este oras zgomotos, asa cum este Constanta, dar permite si o aprovizionare corespunzatoare a personalului care va lucra in cadrul observatorului”, a spus Marmureanu.

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri