Cotidianul: Tara strange cureaua, Elena Udrea imprastie banii publici si taie hectare de paduri

Guvernantii le cer pensionarilor si bugetarilor sa "stranga cureaua", asigurandu-i ca si ei isi vor taia din cheltuieli. Insa, la adapostul acestor vorbe, ministrii guvernului Basescu-Boc continua actiunea de drenare a banului public catre clientela de partid.

In data de 5 mai 2010, Guvernul Romaniei a adoptat hotararea de guvern nr. 457/05.05.2010 privind scoaterea definitiva din fondul forestier national a terenului in suprafata de 8,0483 ha, proprietate publica a orasului Borsec, administrat de Regia Nationala a Padurilor – Romsilva prin Directia Silvica Harghita, Ocolul Silvic Borsec, in vederea realizarii obiectivului "Amenajare partie de schi Speranta".

Din nota de fundamentare a hotararii de guvern aflam ca Primaria orasului Borsec a obtinut, in noiembrie 2009, avizul Ministerului Turismului pentru construirea obiectivului "Amenajare partie de schi Speranta" si ca pentru asta e nevoie si de scoaterea definitiva, cu compensare, din fondul forestier national, de catre Primaria orasului Borsec, a terenului in suprafata de 8,0483 ha, proprietate publica a orasului Borsec, administrat de Regia Nationala a Padurilor – Romsilva prin Directia Silvica Harghita, Ocolul Silvic Borsec.

Pare cel putin bizara si neproductiva ideea Guvernului de a rade 8 hectare de padure pentru a construi o partie de schi, intr-o statiune care, din pacate, este intr-o stare de degradare avansata.

Merita mentionat si faptul ca, la data emiterii avizelor de mediu si de turism, pentru proiectul partiei de schi de la Borsec, in noiembrie 2009, Elena Udrea, ministrul Turismului, indeplinea si functia de ministru intermar al Mediului si Padurilor.

Lasand la o parte aceste aspecte, mai mult sau mai putin corecte, ajungem la partea cu adevarat interesanta a istoriei partiei de schi "Speranta" de la Borsec.

In data de 5.10.2009, Primaria orasului Borsec, in calitate de autoritate contractanta, publica anuntul de atribuire nr. 69556/05.10.2009, a contractului de executare a lucrarilor pentru construirea pistei de schi "Speranta". Contractul, in valoare totala de 4.944.476,18 lei, a fost atribuit firmei Termogaz Company SA.

Un amanunt nu lipsit de importanta face acest dosar extrem de spectaculos, desi suma in joc nu este dintre marile tunuri. E vorba de faptul ca avizul de mediu si aprobarea proiectului de catre cele doua ministere, al Turismului si al Mediului, amandoua conduse in acel moment de Elena Udrea, au fost obtinute dupa desfasurarea, adjudecarea licitatiei si atribuirea contractului. Documentele in facsimil pe care le punem la dispozitia cititorilor o certifica fara niciun dubiu. Or, o asemenea smecherie o implica pe Elena Udrea intr-o fapta de natura penala.

Inca un profitor de partid: Adrian Gardean

O scurta incursiune in arhivele de presa ne reaminteste ca Termogaz Company este una dintre firmele imperiului lui Adrian Gardean, un magnat din Valea Jiului. Numele lui Adrian Gardean a aparut in prim-planul presei centrale, in iulie anul trecut, in contextul scandalului generat de ilegalitatile comise de fostul ministru al Tineretului si Sportului Monica Iacob-Ridzi.

Iata ce scria, despre Adrian Gardean, „Evenimentul zilei", in 9 iulie 2009, in articolul cu titlul "Onoarea familiei Ridzi scartaie in Valea Jiului":
"Adrian Gardean (44 de ani). Personaj discret, considerat cel mai bogat om de afaceri din Valea Jiului. Desi nu apare in actionariatul firmei care a proiectat viitoarea statiune din Parang (incasand 2 milioane de euro), recunoaste ca s-a implicat personal in creionarea noului domeniu schiabil. Detine 50% din Cabana Rusu, loc unde telegondola va avea o statie intermediara. De-a lungul timpului, firmele sale au derulat contracte de milioane de euro cu CNH, furnizand hrana pentru mineri, carburanti sau servicii de spalatorie. Fosti sau actuali functionari-cheie ai statului ii sunt apropiati sau parteneri de afaceri.

Ultimul exemplu: Vasile Rusan, numit saptamana trecuta sef al finantelor publice Hunedoara. Sotia lui Rusan detine parti sociale la CPPC, firma care a proiectat domeniul schiabil Parang, iar fratele si cumnata lui Rusan sunt actionari la firma Termogaz Company, parte a «imperiului Gardean». Termogaz Company a incheiat contracte cu statul de circa 9 milioane de euro numai in ultimele 12 luni. Gardean a detinut benzinarii la inceputul anilor 1990 si a fost urmarit penal in procesul care a dus la condamnarea lui Vladimir Dragoman, fost director la rafinaria Petrotel.

Adrian Gardean manageriaza si Aviatia Utilitara, firma care a castigat in instanta un teren de 8,9 hectare (in Baneasa) de la Ministerul Transporturilor si care, anul trecut, s-a regasit printre sponsorii oficiali ai PDL. Spune ca nu-si aminteste de banii virati catre PDL (cu doar o luna inainte de alegerile locale), dar il descrie pe Iacob Ridzi ca pe un primar «bun si curajos», pe care l-ar vota la scrutinul viitor. E partener de afaceri cu finantatorul echipei de fotbal Jiul Petrosani, controversatul Alin Simota, caruia i-a botezat unul dintre copii".

Catalin Tolontan si echipa sa de la „Gazeta Sporturilor" – cei care descoperisera matrapazlacurile comise de fostul ministru al Tineretului – au pornit atunci si alte investigatii legate de afacerile familiei Monica si Tiberiu Iacob-Ridzi, primarul orasului Petrosani. Conform informatiilor publicate in iulie 2009, s-a mai aflat ca numele lui Adrian Gardean aparea strans legat si de megaproiectul de 80 de milioane de euro "Telegondola". Gardean dorea sa se implice in construirea unei telegondole si a altor facilitati turistice in statiunea turistica Parang, din judetul Hunedoara.

Jurnalistii au aratat ca Adrian Gardean, printr-una din firmele controlate de el, Centrul Profesional de Proiectare si Cadastru SA Petrosani, primise contractul pentru realizarea studiului de fezabilitate si proiectare, contract care a costat municipalitatea Petrosani 5,3 milioane lei. Proiectul provocase discutii aprinse inca de la inceput, iar multe voci din zona sustineau ca "Telegondola" este un proiect Adrian Gardean – Tiberiu Iacob-Ridzi. De altfel, presa din Valea Jiului a aratat, si nu doar o data, ca sponsorul principal al campaniei electorale a primarului Tiberiu Iacob-Ridzi ar fi fost tocmai Adrian Gardean.

Contactat in vara trecuta de presa centrala, pentru a lamuri legaturile dintre afacerile sale si Tiberiu Iacob-Ridzi, Adrian Gardean declara ca este interesat de proiectul "Telegondola" cu atat mai mult cu cat este si un pasionat al sporturilor de iarna. "Nu sunt interesat de politica, insa, ca om de afaceri, ma intereseaza partea economica a zonei Vaii Jiului si afacerile. In plus, imi place sa schiez in Parang, aici este o zona superba", sustinea Gardean.

N-a mers la Petrosani, merge pe criza la Borsec

In luna iulie a anului trecut, in toiul uriasului scandal de la Ministerul Tineretului, scoaterea la iveala de catre presa si a acestui megalomanic proiect "Telegondola", in care aparea implicat primarul Petrosaniului, Tiberiu Iacob-Ridzi, sotul Monicai Iacob-Ridzi, a determinat Ministerul Turismului – autoritatea care gestiona la nivel guvernamental investitia de 80 milioane de euro din Parang – sa anunte ca, momentan, se suspenda construirea obiectivului respectiv.

Iata insa ca, la aproape un an de zile, aflam ca Ministerul Dezvoltarii Regionale si Turismului, condus de Elena Udrea, si Primaria Borsec au tras sforile in asa fel incat firma lui Adrian Gardean – prietenul sotilor Iacob-Ridzi – sa castige in cele din urma un contract gras, pentru realizarea unei partii de schi – partia de schi "Speranta", din statiunea Borsec.

Asadar, dupa cum se poate observa din documentele publicate de cotidianul.ro, Ministerul Dezvoltarii si Turismului taie 8 hectare de padure din statiunea Borsec pentru a se putea construi partia de schi "Speranta", iar Primaria orasului Borsec plateste pentru asta 1,2 milioane euro firmei lui Adrian Gardean, Termogaz Company SA.

Deh, daca tot ii place omului sa schieze, sa-i dam bani sa si construiasca pista de schi! Caci, nu-i asa, niciun sacrificiu nu-i prea mic pentru a multumi un sponsor de partid!

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri