In iunie, iulie si august vor fi temperaturi de 40 de grade Celsius si seceta. Culturile de grau vor fi afectate in proportie de 70%, iar culturile de porumb in totalitate.
Agricultura ar putea sa nu mai salveze veniturile la bugetul de stat in acest an pentru ca seceta deja isi face simtite efectele asupra productiei agricole. Previziunile optimiste legate de o productie buna de grau apropiata de cea record obtinuta anul trecut nu se mai sustin pentru ca deja sunt inregistrate zone calamitate. „Initial se estima o productie de sapte milioane de tone, dar nu se va mai realiza, intrucat avem pana acum 1,1 milioane de hectare de teren afectate de seceta“, a spus ministrul Agriculturii, Ilie Sarbu.
Suprafata totala cultivata este de 7,2 milioane de hectare, dintre care grau este cultivat pe 2,23 milioane de hectare.
Potrivit datelor Ministerului Agriculturii, suprafata cultivata cu grau este afectata in proportie de 22%. Dintre cele 1,19 milioane de hectare afectate de calamitatile naturale, pe o suprafata de 375.000 de hectare, culturile sunt distruse in proportie de peste 50%. Situatia este dramatica pentru ca agricultura are o pondere foarte mare la formarea Produsului Intern Brut: anul trecut, aceasta a fost de aproape 6,5%, una dintre cele mai mari din Europa.
Chiar daca seceta va reduce productia agricola, specialistii spun ca necesarul de grau va fi totusi realizat. „Este un an mai greu, dar nu dramatic. In ciuda secetei, Romania va putea sa-si asigure necesarul de grau si nu va fi nevoita sa importe“, a spus Aurel Popescu, presedintele Patronatului ROMPAN. Anul trecut productia de grau a fost de 7,5 milioane de tone, in timp ce recordul negativ a fost inregistrat in 2007, cand s-au obtinut doar 3 milioane de tone.
Directorul Administratiei Nationale de Meteorologie, Ion Sandu, a anuntat miercuri ca urmatoarele trei luni vor fi caniculare. „Timp de 10-15 zile din iulie si august se vor inregistra temperaturi de 40 de grade Celsius. In restul zilelor se vor inregistra temperaturi normale de 35 de grade Celsius“, a declarat Ion Sandu. Potrivit acestuia, culturile de grau vor fi afectate in proportie de 70%, iar culturile de porumb in totalitate, din cauza faptului ca umiditatea din pamant va scadea sub limitele normale. Potrivit ANM, temperaturile cele mai mari se vor simti in Banat, sudul Olteniei si Dobrogea.
Pe de alta parte, Apele Romane spun ca Romania are un volum total de 2,84 miliarde metri cubi de apa numai din lacurile de acumulare, fara rauri, care asigura necesarul pentru culturile agricole, industrie si populatie. „In cazul in care va fi seceta si trebuie sa irigam, pe un timp indelungat, vom simti lipsa de apa in lunile septembrie si octombrie“, a declarat Petre Stanciu, directorul Institutului National de Hidrologie si Gospodarire a Apelor. Chiar daca Petre Stanciu a spus ca am avea apa pentru a scapa de seceta, lipsesc sistemele de irigatii. In anul 1989, Romania avea un sistem de irigatii pentru trei milioane de hectare, iar in prezent mai este functional doar pentru aproape 500.000 de hectare.