Autoritatile reiau campania Marea Debarasare. In prima sambata a fiecarui luni, cei care au televizoare sau frigidere vechi le pot scoate in strada.
Cei care au frigidere sau televizoare vechi si le vor putea scoate in fata casei, din nou. Ministerul Mediului, autoritatile locale si asociatiile de colectare vor relua sambata campania de colectare de deseurilor electrice. Astfel pe 14 martie cei care au televizoare sau radiouri vechi le pot scoate in fata blocului de unde vor fi preluate de firmele de salubritate.
“Dupa o intrerupere de doua-trei luni am inceput sa intram in normalitate. Reluam sambata campania Marea debarasare, iar apoi din aprilie aceasta va avea loc asa cum s-a obisnuit deja populatia, in prima sambata a fiecarei luni”, a declarat ministrul Mediului, Nicolae Nemirschi. De altfel, in mediul rural campania va demara din aprilie, pentru a rezolva problema traseelor, potrivit declaratiilor ministrului.
Campania are rolul de a-i obisnui pe romani cu practica de a “scapa, in mod organizat, de ce nu le mai trebuie in casa”, a subliniat Nemirschi, care a adaugat ca, totusi, tinta de colectare stabilita la nivel european de 4 kg/locuitor este greu de atins. “Pentru Romania este o tinta care nu poate fi atinsa usor. Nu avem salariile nemtilor ca sa ne schimbam televizoarele si frigiderele o data la 5 ani, insa campania este un bun exercitiu”, a explicat ministrul.
In 2008, prin Marea debarasare au fost colectate 2.500 tone de deseuri electrice si electronice, iar in 2007 (cand a fost organizata o singura editie) – 556 tone DEEE. “Campania este una dintre cele trei forme prin care deseurile de echipamente sunt colectate. Celelalte doua sunt punctele fixe de colectare organizate de municipalitati, precum si schimbul 1:1 in magazine, cand la cumpararea unui echipament nou firma trebuie sa-l preia pe cel uzat. In total au fost colectate 4.000 tone in 2007 si aproximativ 20.000 tone anul trecut”, a explicat presedintele Asociatiei de colectare EcoTic, Valentin Negoita.
Pentru becuri si alte corpuri de iluminat mai exista o forma de colectare, si anume un parteneriat cu firme de iluminat stradal sau cu platforme industriale, au adaugat reprezentantii Recolamp. In premiera, de la aceasta editie vor fi implicati si reciclatorii de deseuri din echipamente electrice si electronice, Ministerul Mediului urmand sa evalueze daca toata cantitatea colectata ajunge sa fie reciclata.