Cotidianul: Protan lasa procesatorii de carne cu hoiturile in curte

Firma a anuntat ca isi va suspenda activitatea, dar procesatorii spun ca ar fi un dezastru pentru ca nu au ce face cu deseurile.

Societatea Protan a anuntat ca isi va suspenda activitatea de ecarisaj pe intregul teritoriu al tarii incepand de luni, 17 noiembrie. „De cand suntem concesionari ai ecarisajului, Ministerul Agriculturii ne datoreaza patru milioane de euro, in timp ce Ministerul Finantelor ne ameninta cu blocarea conturilor pentru neplata unor taxe la stat in valoare de un milion de euro“, a spus directorul general al companiei, Cristina Miu. Protan incaseaza un tarif de neutralizare de 0,21 euro/kg de deseuri animale, bani care trebuie recuperati de la Ministerul Agriculturii.

Inspectorii Agentiei Regionale de Protectie a Mediului au decis, saptamana trecuta, suspendarea activitatii firmei Protan in filiala din Popesti Leordeni pentru sase luni, aceasta fiind ultima sanctiune prevazuta de lege inainte de ridicarea autorizatiei de functionare.

Firma Protan a ajuns in aceasta situatie pentru ca nu a reusit sa-si construiasca o statie de epurare a apelor reziduale pana la termenul la care se angajase sa o faca, in momentul in care i-a fost acordata o perioada de tranzitie.

Societatea Protan detine monopolul activitatii de ecarisaj pe intregul teritoriu al tarii, iar intreruperea functionarii ar fi o nenorocire pentru firmele de procesare a carnii. „O asemenea varianta ar fi dezastruoasa, o situatie unica in Europa. Daca Protan inchide, nu mai avem unde distruge deseurile. Mai sunt doua-trei incineratoare, dar sunt mici si nu pot prelua decat o mica parte din ceea ce se produce. Zilnic trebuie incinerate in jur de 1.000 de tone de deseuri, iar problema este legata mai ales de cele cu grad mare de risc pentru care nu mai exista nici un incinerator. Sa imi spuna oficialii unde sa ma duc cu deseurile si eu ma duc“, a spus Sorin Minea, presedintele Asociatiei Romane a Carnii.

Procesatorii spun ca asteapta o rezolvare de la Guvern pentru ca inchiderea Protan, mai ales in pragul sarbatorilor de iarna, fara gasirea unei solutii, nu este posibila. „Trebuie pus ceva in loc. Dar nu s-a construit nici un incinerator care sa poata prelua deseurile. Ni s-a propus de cei de la Ministerul Sanatatii sa ducem la crematorii, ceea ce este de tot rasul“, a spus Minea. El a precizat ca responsabilii Ministerului Agriculturii au promis ca vor rezolva problema, vor da banii si vor vorbi cu cei de la Ministerul Mediului pentru ca in doua-trei zile sa fie rezolvata problema, iar Protan sa nu intrerupa activitatea.

Korodi se opune

Ministrul mediului, Korodi Attila, a remis ieri un comunicat de presa in care anunta ca se opune inchiderii fabricii Protan, cu exceptia sucursalei de la Popesti Leordeni pana cand aceasta din urma va indeplini masurile impuse de autoritatile de mediu. Ministrul isi justifica pozitia prin faptul ca activitatea Protan este una de interes national si ca aceasta nu poate fi intrerupta pana cand autoritatile responsabile in domeniu nu vor identifica solutii viabile pentru continuarea acestei activitati, cum ar fi concesionarea acestui serviciu catre un alt operator.

Comunicatul mai mentioneaza ca, in ultima vreme, Ministerul Mediului „a fost suspus unei campanii de presiune mediatica din partea unor grupuri (…) cu interese imobiliare foarte puternice in zona“. Amintim ca in imediata apropiere a sucursalei Protan din Popesti Leordeni urmeaza sa se construiasca un ansamblu rezidential, al carui antreprenor e liderul PSD Robert Negoita.

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri