Cercetatorii au in jur de 150 de proiecte de decodificare a unor genomi din lumea animala pentru anul 2009, in cautare de solutii medicale sau biologice, printre speciile vizate numarandu-se porcul, ornitorincul, liliacul, paduchele sau viermele.
Baza de date ADN Genbank se dezvolta pe zi ce trece, lansand numai la ultima iesire publica aproape 100 de milioane de secvente de ADN, dintre care 40 de milioane au fost introduse in ultimii doi ani. Si asta pentru ca noile progrese privind secventierea ADN au condus la tehnologii mult mai rapide si mai ieftine, scrie “The Guardian” .
In momentul de fata, 83 de proiecte de decodificare a unor genomi animali sunt in curs de desfasurare, iar 45 dintre ei au trecut de faza secventierii, asambland deja piesele pentru un genom complet.
Atat ariciul european, cat si varul sau african mai putin cunoscut se numara printre necuvantatoarele incluse in aceste proiecte, intrucat cele doua exemplare pot oferi informatii pretioase legate de mamiferele antice.
Alte specii vizate sunt cainele, calul, iepurele, alpaca si porcul, alese pentru importanta lor economica sau pentru ca sunt folosite de obicei pentru studierea bolilor umane.
De exemplu, porcii sunt folositi pentru cercetarea obezitatii pentru ca, asemenea oamenilor, sunt inclinati spre problema greutatii.
Pe de alta parte, unele animale precum liliacul, tatuul (folosite totodata pentru studiul leprei) sau ornitorincul au intrat in atentia cercetatorilor mai mult pentru biologia lor interesanta.
Pe langa acestea, nemamiferele sunt slab reprezentate in lumea genomica. Primul genom de reptila a fost publicat abia anul trecut, in speranta gasirii unei solutii pentru conservarea unor specii pe cale de disparitie. Dintre cele 59 de proiecte de insecte, majoritatea tintesc musca domestica si paraziti, printre care si paduchii ce ataca oameni. In plus, alti cercetatori vor sa redreseze deficitul decodificand genomul mai multor nevertebrate, incepand cu ramele.