Cotidianul: Plastic transformat in tigla si pavele

Societatiile de salubrizare au inceput sa breveteze inventii pentru a scoate profit din colectarea selectiva a deseurilor.

Pe motiv ca legea obliga firmele care colecteaza deseuri sa le adune selectiv, patronii firmelor cauta inventii prin care sa poata valorifica gunoiul pentru a scoate profit. "Colectarea selectiva a deseului este scumpa. O cocoasa cu trei recipiente, acelea colorate, costa aproximativ sase mii de euro, iar o masina speciala pentru a aduna selectiv gunoiul costa 100.000 de euro, adica cu cel putin 30% mai mult decat cele clasice.

Toata investitia se recupereaza in sase ani, deci va dati seama cat de profitabil este", ne-a explicat Silviu Prigoana, patronul firmei de salubritate Romprest.

Potrivit acestuia, intr-o zi de colectare selectiva firma investeste 120 de milioane de lei vechi pentru a scoate un profit de numai 20 de milioane de lei vechi. "Am avut anul trecut pierderi de 3 milioane de euro, de aceea m-am gandit cum sa mai scot profit din deseu. Astfel am achizitionat mai multe brevete de inventie si cautam inventii ca sa valorificam gunoiul colectat selectiv", ne-a explicat Prigoana. Asadar, acesta valorifica plasticul de la calculatoare transformandu-l in tigla, iar PET-urile in pavele.

Desi normele europene impun ca deseurile sa fie colectate selectiv, Romania nu are infrastructura necesara.

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri