Deputatii din Comisia de administratie au decis amanarea dezbaterii Ordonantei de urgenta a Guvernului Tariceanu, care interzice schimbarea destinatiei spatiilor verzi, dupa proteste ale liberalilor si societatii civile la adresa actualului Executiv, care doreste respingerea actului normativ.
Votul asupra propunerii de respingere a Ordonantei de urgenta care prevede interzicerea schimbarii destinatiei spatiilor verzi si atingerea unei medii de 26 mp spatiu verde / cap de locuitor pana in 2012 a fost amanat pentru doua saptamani, urmand ca OUG sa fie discutata impreuna cu un proiect de lege initiat de Guvernul Boc, care reglementeaza problematica spatiilor verzi.
Reprezentantul Ministerului Mediului, prezent la sedinta Comisiei, a precizat ca Executivul nu sustine adoptarea acestei Ordonante, intrucat a initiat un alt proiect de lege care reglementeaza in mod unitar problematica spatiilor verzi si care a primit deja raport favorabil din partea comisiilor de specialitate ale Senatului, urmand sa ajunga si la Camera Deputatilor in aproximativ doua saptamani.
Publicitate
Invocand acelasi motiv, Guvernul a propus respingerea altor doua acte normative referitoare la spatiile verzi: proiectul de modificare a Legii privind exproprierea pentru cauza de utilitate publica si proiectul fostului deputat Marius Marinescu, privind reglementarea si administrarea spatiilor verzi din zonele urbane. Comisia a votat in favoarea respingerii acestor doua acte, inainte de a dezbate Ordonanta Guvernului Tariceanu.
Deputatul PNL Ludovic Orban a solicitat membrilor Comisiei sa nu voteze politic aceasta Ordonanta, exprimandu-si nedumerirea ca tocmai Ministerul Mediului, care ar trebui sa fie principalul sustinator al apararii spatiilor verzi, propune respingerea actului normativ. "Prin respingerea acestei OUG dam frau liber abuzurilor grave ce s-au petrecut in special in capitalele resedinta de judet. Ne condamnam locuitorii la un trai intr-un oras lipsit de aer curat, unde sa traiasca normal", a avertizat Orban.
Fostul ministru a atras atentia ca, daca OUG este respinsa, pana la intrarea in vigoare a altor reglementari privind spatiile verzi, toate planurile urbanistice care asteapta sa fie adoptate in consiliile municipale vor avea timp sa fie adoptate, rezultatul fiind transformarea multor alte spatii verzi in spatiu de constructii. Fostul ministru al Transporturilor a mai mentionat faptul ca media spatiului verde pe cap de locuitor in Bucuresti, care include in mod exceptional si cimitirele, reprezinta doar jumatate din media europeana.
"Acest proiect este asteptat de intreaga societate. Este dispusa majoritatea PSD- PDL sa-si asume respectarea standardelor europene privind spatul verde pe cap de locuitor?" a intrebat deputatul PNL Lucia Varga.
O pozitie nuantata a avut liberalul Relu Fenechiu. Desi a sustinut nevoia alocarii a 20 mp sau mai mult de spatiu verde pentru fiecare locuitor, el a criticat generalitatea Ordonantei, apreciind ca exista comune in Romania in care nu se pune problema lipsei spatiului verde si unde interzicerea construirii in anumite zone creeaza multe probleme autoritatilor locale.
Deputatul PDL, Sorin Zamfirescu, a apreciat seriozitatea chestiunii si situatia dramatica a spatiilor verzi, insa a sustinut necesitatea transarii cat mai rapide a problemei, eventual prin respingerea Ordonantei, pentru ca problema spatiilor verzi sa fie rezolvata cat mai rapid.
Reprezentantii mai multor organizatii nonguvernamentale din domeniul ecologic, prezenti la sedinta Comisiei, au sustinut vehement adoptarea Ordonantei de urgenta, avertizand ca, in caz contrar, va urma un "dezastru national". "Va imploram sa promovati aceasta Ordonanta. Va cerem sa respectati drepturile cetatenilor la un mediu de viata sanatos", a spus vicepresedintele Fundatiei EcoCivica.
In urma apelurilor facute de deputatii liberali si de reprezentantii societatii civile, vicepresedintele forului, social-demcoratul Mircea Dusa a solicitat Ministerului Mediului sa organizeze o noua intalnire cu ONG-urile pe aceasta tema si a propus membrilor Comisiei sa nu fie atat de categorici in sensul respingerii actului normativ. "Ordonanta este in vigoare de mai bine de un an. Propun sa reluam dezbaterile in Comisie si sa nu mergem acum transant pe propunerea Guvernului de a o respinge. Cred ca solutia cea mai buna este aminarea, sa asteptam si proiectului Guvernului de la Senat si sa intocmim un singur raport, de adoptare, preluand reglementarile din OUG" a spus Dusa.
In final, Comisia s-a pronuntat cu majoritate de voturi, pentru amanarea dezbaterilor asupra OUG cu doua saptamani, impotriva pronuntandu-se doar Ludovic Orban.
Potrivit Ordonantei de urgenta 114/2007, "schimbarea destinatiei terenurilor amenajate ca spatii verzi si/sau prevazute ca atare in documentatiile de urbanism, reducerea suprafetelor acestora ori stramutarea lor, este interzisa, indiferent de regimul juridic al acestora. Actele administrative sau juridice emise cu nerespectarea prevederilor anterioare sunt lovite de nulitate absoluta".