Rudele cele mai apropiate ale omului modern se poate sa fi disparut de pe fata pamantului pentru ca aveau mutatii incompatibile cu schimbarile de climat.
Adaptarile metabolice din Era Glaciara s-au dovedit a fi fatale pentru stramosii omului modern dupa ce climatul de pe continentul european a inceput sa se transforme, fluctuand de la perioade calde la perioade reci, preconizeaza Patrick Chinnery, specialist in biologie moleculara la Universitatea din Newcastle, Marea Britanie, citat de ,,Newscientist’’.
Biologul, alaturi de colegul sau Gavin Hudson, a identificat mutatii potential daunatoare intr-o secventa de ADN proaspat decodificata in cadrul unui genom mitocondrial de neanderthal. Cei doi cercetatori au gasit gene asociate bolilor neurodegenerative si surzeniei. “Daca le-am fi gasit la oamenii moderni, ar fi fost foarte grav”, se pronunta Chinnery.
In toate celulele, de la drojdie la om, rolul principal al unei mitocondrii este sa asigure energia necesara pentru alimentarea lor, proces care da nastere moleculelor ATP.
Mitocondriile din corpul omului isi fac treaba destul de eficient in conditii ideale, generand 36 de asemenea molecule cu ajutorul energiei inmagazinate intr-o singura molecula de glucoza.
Mutatiile care reusesc sa strapunga aceasta eficienta genereaza, in schimb, caldura, un proces care ar fi putut fi util pentru adaptarea neanderthalienilor la temperaturi scazute. Cu toate acestea, un habitat mai cald si mai putin stabil din punct de vedere climatic ar fi putut fi fatal pentru stramosii omului modern “dotat” cu asemenea mutatii. Avand in vedere ca a fost decodificata o singura secventa de ADN neanderthalian, aceasta ipoteza ramane provizorie.
Extinctia neanderthalienilor acum 25.000 de ani ramane inca fara explicatie. Una dintre teorii spune ca ei au pierit in fata competitiei cu oamenii moderni, alta ca au fost eclipsati economic de catre acestia.