Ministerul Afacerilor Externe și Ministerul Economiei, Comerțului și Mediului de Afaceri salută, în numele Guvernului României, anunțul recent al Consorțiului Shah Deniz II privind decizia de a selecta proiectul Nabucco Vest ca rută de transport al gazelor naturale în regiunea Europei Centrale și de Sud-Est.
Decizia reprezintă un pas esențial în direcția realizării Nabucco, dar și în direcția deschiderii Coridorului Sudic, prioritar pentru România și UE în vederea asigurării securității energetice.
Această decizie constituie totodată o confirmare din partea Consorțiului Shah Deniz II a avantajelor competitive pe care proiectul Nabucco le deține față de alte inițiative regionale, inclusiv din perspectiva sprijinului politic la cel mai înalt nivel din partea statelor partenere, concretizat într-un cadru juridic unitar și coerent.
România va continua să sprijine proiectul Nabucco și să se implice activ în promovarea sa, fiind ferm convinsă că reprezintă o soluție avantajoasă ce oferă răspunsuri pe termen lung, cu beneficii pentru toți factorii ecuației energetice din regiune – furnizori, state de tranzit și consumatori.
Dezvoltarea proiectului South East Europe Pipeline (SEEP), condus de BP, care a fost discutat de partenerii de la Shah Deniz în colaborare cu Bulgaria, România și Ungaria, va fi oprită, potrivit BP.
În februarie, conducta Trans-Adriatică (TAP) fusese selectată pentru o rută sudică, în detrimentul proiectului concurent Interconnector Turcia-Grecia – Italia (ITGI).
Anul viitor, partenerii exploatării Shah Deniz vor decide dacă gazele caspice vor fi livrate în Europa Occidentală pe o rută sudică, prin Italia, sau pe o rută nordică, via Ungaria și Austria.
Citeste mai mult pe cotidianul.ro