Operatorii turistici care detin hoteluri cu camere mai multe, de 5 stele si care sunt mai aproape de plaja ar putea primi mai multi metri de plaja de la Directia Apelor Romane Litoral.
Potrivit Ministerului Turismului, incheierea contractelor cu proprietarii de hoteluri s-ar putea face in functie de o serie de criterii cumulative, respectiv clasificarea structurii de primire turistice (de la 5 la 2 stele), situarea fata de plaja si numarul de locuri de cazare. Practic, hotelurile care au cel mai mare numar de stele, locuri de cazare mai multe si sunt situate mai aproape de plaja ar putea primi mai multi metri patrati de plaja. Aceste propuneri vizeaza modificarea Ordonantei 19/2006, aflata acum in vigoare.
Proiectul mai prevede ca vor exista plaje comunale, care se vor intinde pe 20% din suprafata totala a litoralului care apartine unei statiuni.
In plus, apar plajele care apartin hotelierilor, ansamblurilor rezidentiale din statiuni si cele destinate sporturilor de lux. In noul act normativ s-ar putea interzice subinchirierea plajelor, iar intretinerea acestora pe timpul iernii ramane in sarcina Directiei Apelor Romane Litoral (DADL).
In momentul de fata mai sunt disponibili 700.000 de metri patrati din cei aproape 1,7 milioane de metri patrati de plaja. Potrivit DADL, pentru cei 900.000 de metri patrati de plaja s-au incheiat contracte in anii 2006, 2007 si 2008. “Am incheiat contracte cu 24 de firme intre anii 2006, 2007, si 2008 care sunt valabile 10 ani, dar asta nu inseamna ca nu pot fi reziliate”, ne-a declarat Catalin Anton, reprezentant al DADL.
De anul acesta, situatia se schimba in valabilitatea contractelor. Astfel, dupa ce Ordonanta 19 va fi modificata, contractele incheiate cu diferiti operatori turistici vor expira pe 30 septembrie, la sfarsitul sezonului estival. Cele mai multe plaje libere sunt in statiunile Eforie Sud, Navodari, Mamaia, Jupiter, Venus si Vama Veche.