Intr-un an, fiecare roman s-a debarasat de 30 de grame de deseuri electronice. Europa cere un efort de minimum patru kilograme pentru fiecare cetatean din Uniune.
Cele 74 de containere instalate in peste 60 de orase din Romania pentru a imbia consumatorii sa se debaraseze elegant de frigiderele, masinile de spalat sau computerele iesite din uz au rezultate modeste. In perioada 30 aprilie 2007-31 martie 2008, Eco Tic, o asociatie non-profit care se ocupa de colectarea si reciclarea deseurilor de echipamente electrice si electronice, a reusit sa adune aproximativ 800 de tone de astfel de deseuri.
Intreaga investitie pentru amplasarea containerelor s-a ridicat la 96.000 de euro, insa reprezentantii Eco Tic constata ca nu s-au inregistrat progrese spectaculoase. „Toate tarile din centrul si din estul Europei au inceput cu cateva sute de grame de deseuri colectate pe cap de locuitor si nu au ajuns inca la tinta recomandata de directiva europeana, de patru kilograme pe cap de locuitor”, spun reprezentantii Eco Tic, prezenti pentru prima data la editia din acest an a CERF, cel mai mare event tehnologic din Romania.
Incepand cu august 2005, producatorii de calculatoare au fost nevoiti sa se alinieze Directivei europene privind deseurile de echipamente electrice si electronice (DEEE).
Potrivit acesteia, pana la sfarsitul lui 2006 si cu un an mai tarziu pentru noile state membre, fiecare tara europeana trebuia sa recicleze cel putin patru kilograme de deseuri electronice pe an pe cap de locuitor.
In Elvetia, populatia a devenit mult mai sensibila la problema deseurilor electronice si a implementat un sistem de reciclare inca din 1991, cand a inceput sa colecteze sarguincios vechile frigidere. Totalul deseurilor electronice ridicate an de an in Tara Cantoanelor se ridica azi la zece kilograme pe cap de locuitor.
Cei mai mari producatori de reziduuri electronice raman totusi americanii: in anul 2000 existau peste doua milioane de tone de deseuri electronice, potrivit ewasteguide.info. Si „Forbes” anunta ca prin debaralele si garajele americanilor zac la ora actuala 20 de milioane de computere. Intr-un raport din 2004, europa.eu arata ca aceste deseuri au o rata de crestere in Europa de trei ori mai rapida decat alte deseuri municipale. Fiecare cetatean al batranului continent produce an de an in jur de 14 kilograme de deseuri electronice.
Asia devine marea e-pubela
Cifrele oferite de Greenpeace pun si mai mult paie pe foc in lupta cu deseurile electronice. Durata de viata a unui computer in tarile dezvoltate a scazut de la sase ani, in 1997, la numai doi ani, in 2005, anunta organizatia. La nivel global s-au vandut 183 de milioane de computere in 2004, cu 11% mai mult decat in anul precedent. „Pana in 2010 vor exista 716 milioane de noi computere pe piata mondiala. China va avea 178 de milioane de noi utilizatori de computere, in timp ce India va aduna alti noi 80 de milioane, in conditiile in care in Asia se aduna in fiecare an 12 milioane de tone de reziduuri electronice”, arata Greenpeace.
Pentru mai multe informatii viziteaza Cotidianul