Cotidianul: Cutremurul din China, provocat de mana omului

La aproape noua luni dupa ce cutremurul care a zguduit provincia chineza Sichuan a facut 80.000 de victime, un numar mare de cercetatori americani si chinezi sugereaza ca seismul ar fi fost provocat de constructia unui lac de acumulare in apropierea faliei seismice.

Un cercetator de la Universitatea Columbia a declarat ca este probabil ca presiunea exercitata de greutatea barajului Zipingpu, de 320 de milioane de tone de apa, construit la aproape un kilometru de o falie tectonica, sa fi declansat seismul devastator. Concluziile americanului coincid cu descoperirile geofizicienilor chinezi care sustin ca lacul de acumulare a provocat schimbari seismice chiar inainte de cutremur, anunta “International Herald Tribune”.

Fan Xiao, inginer-sef de 14 ani la Biroul de Geologie si Minerale din Sichuan, care tine de guvern, este unul dintre partizanii acestei ipoteze. "Lacul de acumulare de la Zipingpu a fost construit intr-o zona de falie seismica si ar fi putut cu usurinta sa aiba un impact asupra acesteia", a declarat el pentru AFP, preluat de NewsIn.

Fenomenul, cunoscut oamenilor de stiinta, este numit "seismicitate indusa" de un lac de acumulare si a fost inregistrat in mai multe zone din lume, dar cutremurele provocate astfel nu au fost niciodata atat de puternice.

Ar fi prima oara cand un lac de acumulare a provocat un seism de o asemenea amploare, de 8 grade pe scara magnitudinii de moment.

Zipingpu, un baraj de 156 de metri inaltime finalizat in 2006, si lacul sau de acumulare, cu o capacitate de 1,1 miliarde metri cubi de apa, sunt situate la doar cinci kilometri de epicentrul seismului. Expertul citat considera ca amplasarea este un factor important, precum si faptul ca seismul s-a produs intr-un moment anume, cand apa din lac era evacuata intr-un ritm rapid.

"Perioada cea mai periculoasa este momentul in care nivelul apei din lac scade brusc, dupa ce fusese mai ridicat", spune el. "Aceasta schimbare brusca poate fi destabilizatoare intr-o zona seismica." Or, potrivit lui Fan Xiao, "nivelul apelor de la Zipingpu a inceput sa varieze si sa coboare rapid exact inainte de cutremur".

Cu toate acestea, orice sugestie potrivit careia guvernul chinez ar avea vreo legatura cu cel mai mare dezastru natural din istoria recenta a Chinei poarta o incarcatura politica potential exploziva, comenteaza IHT. Mai ales ca chestiunea responsabilitatii guvernului fierbe incet in ultimul an. Parintii copiilor morti din cauza cutremurului cu o magnitudine de 7,9 grade pe scara Richter au scos deja in evidenta componenta politica a dezastrului, subliniind ca scolile prabusite nu erau sigure, fiind aprobate de oficiali corupti sau neglijenti.

Un alt scandal a izbucnit anul trecut, cand Beijingul nu a reusit sa previna punerea in vanzare a laptelui contaminat cu melamina ce a imbolnavit 300.000 de copii si a omorat sase.
 

spot_img

Ultimele știri