Boabele de cafea pot reprezenta o sursa ieftina si abundenta de biocombustibil, mai ales in tarile in care aceasta cultura este preponderenta.
Folosite in prezent ca ingrasamant agricol sau pur si simplu aruncate, boabele de cafea ar putea deveni o sursa de biodiesel ieftina si totodata ecologica, se arata intr-un studiu citat de ,,The Guardian’’. Boabele de cafea utilizate contin intre 11 si 20% ulei, in functie de tipul acestora.
“Procentul este competitiv cu cel al altor resurse folosite pentru obtinerea de biocombustibil precum semintele de rapita (37-50%), uleiul de palmier (20%) sau cel de soia (20%)”, declara cercetatorii pentru publicatia ,,Journal of Agricultural and Food Chemistry’’.
Oamenii de stiinta de la Universitatea Nevada din Reno, SUA, au utilizat un proces deloc costisitor de extragere a uleiului din reziduurile ramase in urma prepararii de cappuccino si expresso pe care o realizeaza un lant multinational de cafenele.
Uleiul obtinut a fost ulterior transformat in biocombustibil, care poate fi folosit in alimentarea automobilelor si a camioanelor.
Productia mondiala de cafea se ridica anual la peste 7,2 milioane de tone, potrivit Ministerului Agriculturii din SUA. Aceasta cantitate ar putea genera 10 milioane de tone de biocombustibil, sunt de parere cercetatorii americani. In plus, uleiul obtinut din cafea are in compozitie o serie de antioxidanti necesari pentru stabilitatea biocombustibililor. Iar mai departe, resturile solide ramase in urma extragerii uleiului pot fi reutilizate pe post de ingrasamant natural.
Numai in Statele Unite s-ar realiza un profit anual de peste 8 milioane de dolari din biocombustibilul obtinut de la un singur lant important de cafenele.