Cotidianul: Britanicii vor sa inalte case ecologice din canepa

Canepa ar putea fi folosita pentru constructia unor case ale viitorului care sa nu genereze dioxid de carbon, deci sa contribuie la lupta impotriva schimbarilor de climat si sa ajute la inflorirea economiei rurale.

Un consortiu alcatuit de Centrul pentru Materiale de Constructii Inovative din cadrul Universitatii din Bath, Marea Britanie, a initiat un proiect de peste 80.000 de euro prin care urmareste sa imbine canepa cu varul pentru dezvoltarea unui ingenios tip de material de constructie, informeaza publicatia “Science Daily“.

Noul compus este usor si combina fibrele plantei cu un adeziv special pe baza de var. Canepa inmagazineaza dioxidul de carbon in timpul cresterii sale, proprietate care, alaturi de putinul dioxid de carbon ce poate fi pus pe seama varului si de eficientele sale capacitati de izolare, este un bun candidat impotriva incalzirii globale.

Asta in conditiile in care 38% din cantitatea totala de CO2 din SUA este generata de cladiri, iar 21% de case, potrivit EcoMagazin.ro.

“Folosirea recoltelor regenerabile pentru fabricarea materialelor de constructie este o idee foarte buna. O suprafata de dimensiunea unui teren de rugby are nevoie de doar patru luni pentru a creste canepa cat pentru o casa obisnuita cu trei dormitoare. Totodata, cresterea canepei poate aduce beneficii economice si sociale economiei rurale, dezvoltand noi piete agricole pentru fermieri si industriile asociate”, explica Pete Walker, directorul centrului britanic.

Canepa a fost folosita de-a lungul vremii pentru a produce fibre textile, hartie, plastic biodegradabil si combustibil, avand capacitatea de a oferi trei recolte pe an, arata stiintaazi.ro. In plus, este extrem de rezistenta, nu are nevoie de pesticide sau erbicide si controleaza eroziunea solului pe care este cultivata.

Pe langa potentialul ecologic in constructii, ea ar mai putea fi folosita cu succes si pentru productia hartiei, inlocuind-o pe cea pe baza de lemn si eliminand astfel necesitatea folosirii inalbitorilor necesari in procesul obtinerii hartiei, pentru productia de cosmetice sau plastic, eliminand utilizarea petrolului, mai arata portalul de stiinta.

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri