La trei saptamani de la explozia si scufundarea platformei Deepwater Horizon, deversarile de petrol de-a lungul coastei sudice a SUA au ajuns la 13 milioane de litri. Specialistii estimeaza ca scurgerea ar putea continua timp de pana la trei luni. Poluarea ar putea depasi cu mult dezastrul provocat de naufragiul petrolierului Exxon Valdez, in 1989, si ar atinge cotele scurgerilor de petrol provocate de armata irakiana in timpul razboiului din Golf.
Petrolistii de la BP au esuat in incercarea de a plasa un container imens deasupra putului aflat la circa 2.000 de metri adancime, pentru a capta in acest fel 85% din scurgerea de petrol. Amestecul de apa si gaze din partea superioara a containerului a dus la formarea unor cristale care au impiedicat extragerea controlata a petrolului. BP a anuntat ca va incerca instalarea unui container de dimensiuni mai mici, in speranta ca nu se vor forma cristale.
Compania britanica ia in consideratie si distrugerea valvelor care controleaza scurgerea si inlocuirea lor cu o conducta. Este o operatiune riscanta, al carei esec poate mari de 12 ori debitul scurgerii de petrol. “Exista multe tehnici, dar provocarea este ca nu au fost aplicate pana acum la adancimea de 1.700 de metri”, a declarat Doug Suttles, coordonatorul operatiunilor BP din Golful Mexic, citat de Associated Press.
Pana acum, BP a anuntat ca a cheltuit 350 de milioane de dolari pentru a limita dezastrul, iar analistii apreciaza la 10 miliarde costul final, incluzand aici si compensatiile pe care compania va trebui sa le plateasca industriei turismului si a pescuitului din statele Louisiana, Mississippi si Alabama, cele mai afectate de poluare.
Desi sustinea extinderea exploatarilor petroliere maritime, presedintele Barack Obama a sistat explorarile in regiunea de coasta, ca urmare a dezastrului produs de Deepwater Horizon. Dincolo de impactul asupra mediului, presa americana identifica si castigatori de pe urma dezastrului: exploatarile de sisturi bituminoase din Canada. Desi exploatarea acestora este costisitoare si implica despaduriri, poluarea raurilor si lacurilor, iar petrolul obtinut este cu 15-20% mai poluant, sisturile bituminoase din Canada contin rezerve de petrol intrecute doar de cele din Arabia Saudita si pot deveni o alternativa la exploatarile maritime.