Cotidianul: Articol nouIn 30 de ani au disparut o treime din speciile planetei

Secolul acesta este pe cale sa se transforme in unul dintre cele mai mari episoade ale extinctiei, arata WWF.

Fauna mondiala s-a redus cu o treime in ultimii 35 de ani, din cauza braconajului si a micsorarii habitatului, a aratat vineri World Wide Fund for Nature (WWF).

Living Planet Index al WWF monitorizeaza aproape 4.000 de populatii de pasari, pesti, mamifere, reptile si amfibieni la nivel global. In perioada 1970 – 2005, numarul speciilor care traiesc pe uscat au scazut cu 25%, cel al speciilor marine – cu 28% si cele care traiesc in apa dulce – cu 29%. Numarul speciilor de pasari marine a scazut cu 30% de la mijlocul anilor ’90.

Urmatorii 30 de ani, din cauza schimbarilor climatice, vor aduce o amenintare si mai mare faunei.

Din aceasta cauza, unii cercetatori vad in fenomenul de disparitie a speciilor cel de-al saselea val de extinctii din istoria Pamantului, ultimul datand in urma cu 130 de milioane de ani, cand au disparut dinozaurii.

„Procentul este fara precedent in istoria omenirii”, a declarat Jonathan Loh, editorul raportului, potrivit „The Independent”, publicatie care numeste aceasta perioada „epidemia extinctiilor”. „Ar trebui sa ne intoarcem in timp, la disparitia dinozaurilor, ca sa vedem un declin la fel de rapid ca acesta”, a mai explicat Loh. Cercetatorii mai spun ca rata extinctiei este in prezent de 10.000 de ori mai rapida decat ceea ce s-a inregistrat pana acum, ca fiind un nivel „normal” al disparitiei.

Antilopele africane, pestele-sabie si rechinul- ciocan sunt speciile cele mai afectate. Delfinul Baiji (caruia i se mai spune si delfinul chinezesc) ar putea sa fi disparut complet din apele raului Yangtze, arata BBC News.

James Leape, director general WWF UK, arata ca lipsa biodiversitatii va afecta, intr-un final, tot oamenii si prevede un viitor in care resursele de mancare sunt limitate si vulnerabile la boli, la fel ca si apa.

„Intre 1960 si 2000, populatia umana s-a dublat. In aceeasi perioada, fauna a scazut cu 30%. Nu e nici o indoiala ca acest declin a fost cauzat de oameni”, a spus si Ben Collen, cercetator la Zoological Society of London.

„Ar trebui sa ne ingrijoreze faptul ca activitatea umana a cauzat, in ultimii 50 de ani, cele mai mari schimbari din istoria umanitatii”, a declarat pentru BBC News si Joan Ruddock, ministrul britanic al biodiversitatii.

spot_img

Ultimele știri