Romania ar putea avea pe viitor doar opt parcuri zoologice regionale, restul urmand a fi desfiintate, potrivit unei strategii a Uniunii Europene. Gradinile zoo de la noi arata ca niste lagare de animale.
Din 41 de gradini zoologice administrate de autoritatile locale, doar 25 au autorizatie de functionare, si nici acestea nu respecta in totalitate normele europene de tinere in captivitate a animalelor. Mai mult, potrivit europarlamentarului Magor Csibi, in Romania mai exista aproximativ 20 de zone private unde animalele sunt tinute in captivitate. „Potrivit unui raport facut de mai multe ONG-uri straine, in Romania exista peste 60 de zone unde sunt tinute animale in captivitate, multe fiind administrate de persoane care nu au nici o pregatire in acest domeniu. La nivelul Uniunii Europene se afla in lucru o strategie ce prevede ca pe viitor in Romania sa ramana doar opt parcuri zoologice pe regiuni, in fiecare regiune de dezvoltare cate unul“, a explicat europarlamentarul.
Potrivit lui Csibi, strategia prevede ca UE va trimite o comisie care sa evalueze starea reala a gradinilor zoologice si a animalelor si sa stabileasca zonele celor opt parcuri zoo care se vor amenaja.
In plus, Uniunea Europeana a infiintat un fond in valoare de cateva milioane de euro, special pentru reabilitarea gradinilor zoologice din Romania. In prezent, din cele 41 de gradini, zece nu au autorizatie de functionare, trei sunt in procedura de autorizare, doua in revizuire, iar una are autorizatia suspendata. Printre gradinile care nu au autorizatie sunt cele din Oradea, Parcul Zoo Turda, Slatina, Gradina din Caracal. Iar cele din Padurea Garboavele-Galati, Ilisesti si Hunedoara incearca acum sa se autorizeze, potrivit Agentiei Nationale de Protectie a Mediului.
In 2007, europenii criticau Romania pentru legislatia aspra privind spatiile minime alocate speciilor din gradinile zoologice, in cadrul unei intalniri cu reprezentantii asociatiei europene EAZA. Autoritatile romane invocau insa lipsa banilor si a posibilitatii de a-si largi perimetrul pe terenurile vecine.
„La Zoo Slatina, ursul brun statea intr-o cusca de 30 mp, desi legea cere o suprafata de 800 mp pentru o pereche“, exemplifica anul trecut, pentru Cotidianul, Kuki Barbuceanu, de la Fundatia „Vier Pfoten“, care a facut un tur zoo prin tara.
Daca unii lei au avut si au sanse de a ajunge in rezervatiile africane, iar ursii au mai mereu loc la Zarnesti, alte necuvantatoare au fost mai putin norocoase, precum cele de la Zoo Timisoara, la inchiderea din 2004. „In 2004, cand gradina a fost inchisa, am vrut sa dau toate animalele, dar pe unele nu le-a vrut nici o gradina zoologica. Au ramas ulii, carora a trebuit sa le dau drumul, dar si 30 de gaini, pe care le-am sacrificat. In 2005, o ursoaica a rupt una dintre gratii si a evadat, fiind impuscata, iar leul a fost otravit de cineva deranjat de galagia pe care o facea“, povestea pentru Cotidianul directorul Mihaita Afrenie.
Alte probleme semnalate de specialistii contactati de Cotidianul au fost igiena si hrana precare, confirmate si de controalele Garzii de Mediu. Kuki Barbuceanu ne-a vorbit despre caii morti adusi la Zoo Barlad pentru hrana leilor, care nu se mai pot adapta ulterior in salbaticie din cauza dietei precare, iar in pozele realizate de el se puteau vedea caini vagabonzi cutreierand prin Zoo Slatina, mancare asezata langa fecale la Zoo Caracal sau custi ruginite si blocate, „ceea ce dovedeste ca nu intra nimeni pentru a face curat“.
Parc zoo in Bucuresti
Primaria Capitalei va demara in primavara un proiect de construire a unui parc zoologic la standardele europene, potrivit viceprimarului Capitalei, Robert Ionescu. Parcul ar urma sa gazduiasca animalele tinute in captivitate in gradina zoologica din Baneasa. Proiectul, initiat de primarul general Sorin Oprescu, prevede si amenajarea unui hipodrom langa viitorul parc. „Noi vom pune la dispozitie locul, iar banii necesari construirii parcului vor veni din fonduri europene“, a explicat viceprimarul Ionescu. Potrivit unor surse din cadrul Primariei Capitalei, edilul-sef a avut cateva intalniri legate de amenajarea noului parc cu directorul gradinii zoo Baneasa la sfarsitul anului trecut, iar in prezent mai multi experti straini lucreaza la proiect. Pentru amplasarea gradinii zoologice si a hipodromului, municipalitatea analizeaza in prezent doua zone: un teren de la marginea cartierului Giulesti-Sarbi si un teren aflat in estul Capitalei, pe soseaua spre Constanta. Potrivit viceprimarului Razvan Murgeanu, amenajarea unui hectar de parc zoologic costa aproximativ un milion de euro.