Cotidianul: 5 dovezi ca extraterestrii exista

Abundenta planetelor in univers, rezistenta la conditii vitrege a organismelor si chiar semnele pe care vizitatorii din spatiu le-au lasat pe Terra sunt indicii ca oamenii nu sunt singuri in univers.

Desi pana in prezent nu s-a dovedit existenta vietii in afara Terrei, universul contine o multime de stele, iar cercetatorii considera ca cel putin jumatate dintre acestea au planete care le dau tarcoale. “Cu siguranta ca unele au trecut prin aceleasi etape ca si Pamantul si astfel s-a format viata pe ele, ulterior gazduind poate chiar si forme de viata constiente”, spune Seth Shostak, astronom la Institutul SETI (Search for Extra-Terrestrial Intelligence), citat de msnbc.com. Argumentul lui este cel al probabilitatii: “Daca suntem totusi singurele creaturi inteligente din univers, atunci suntem cu adevarat un miracol”.

Apa in forma lichida este un ingredient esential pentru aparitia si sustinerea vietii.

In afara de Terra, in sistemul solar ea se gaseste cu siguranta pe Europa, unul dintre satelitii lui Jupiter. De asemenea, exista sanse mari ca satelitul Enceladus al lui Saturn sa gazduiasca si el apa in forma lichida . Din moment ce aceasta se gaseste atat de aproape de Terra, exista mari sanse ca si alte corpuri ceresti, din alte parti ale universului, sa detina aceeasi resursa pretioasa.

Viata a evoluat extrem de repede pe Terra. Oamenii de stiinta estimeaza ca Terra are o varsta de 4,5 miliarde de ani, iar cea mai veche dovada a unei forme de viata dateaza de acum 3,4 miliarde de ani, sub forma unor straturi de bacterii numite stromatolite, scoase la lumina in Australia. “Asta sugereaza ca viata nu este deloc improbabila, din moment ce s-a format atat de repede”, crede Shostak.

Pe langa istoria indelungata, viata are si o rezistenta deosebita. Poate fi intalnita in orice conditii, de la abisul oceanelor, gheata antarctica si arsita deserturilor. Mai mult, unii microbi de pe Pamant ar putea chiar supravietui sub solul martian. “Viata se poate adapta unor conditii extrem de vitrege, care cu siguranta caracterizeaza multe dintre habitatele din univers”, subliniaza cercetatorul SETI.
 

spot_img

Ultimele știri