Cosurile de fum, necuratate, sursa de asfixiere cu CO

67 de persoane au decedat, in ultimii 3 ani, in Romania, asfixiate cu monoxid de carbon, iar alte 194 au fost la un pas de moarte din cauza intoxicatiei cu monoxid de carbon (CO), potrivit unor date oferite de E.ON Romania.

Cele peste 260 de victime, inregistrate in ultimii 3 ani, reprezinta doar cazurile raportate in aria de activitate a E.ON Gaz Distributie.

Numarul total al victimelor asfixiate sau intoxicate cu monoxid de carbon poate fi mult mai mare, in conditiile in care exista si alte tipuri de combustibili care, prin ardere, degaja monoxid de carbon.

„Cel mai mare pericol al utilizarii necorespunzatoare a gazelor naturale il constituie monoxidul de carbon, anual fiind inregistrate numeroase victime, mai ales in timpul sezonului rece, odata cu punerea in functiune a instalatiilor de incalzire. Deoarece siguranta consumatorilor reprezinta pentru noi o continua preocupare, E.ON impreuna cu Inspectoratul General pentru Situatii de Urgenta au demarat recent, o campanie comuna de informare menita sa constientizeze cetatenii cu privire la importanta respectarii regulilor de siguranta. Prevenirea unor cazuri grave este la indemana si in responsabilitatea fiecarui consumator”, a declarat Virgil Metea, director general E.ON Gaz Distributie.

“Impreuna pentru siguranta”,
campanie lansata de E.ON si IGSU

Cauza principala a deceselor a fost utilizarea unor surse de incalzire alimentate cu gaze naturale, racordate la cosuri de fum necuratate sau infundate, construite necorespunzator sau chiar folosirea unor aparate de incalzire improprii, deteriorate sau neracordate la cosuri.

In cadrul campaniei “Impreuna pentru siguranta”, lansata de curand, E.ON si Inspectoratul General pentru Situatii de Urgenta (I.G.S.U.) atrag atentia asupra necesitatii curatarii cosurilor de fum si a intretinerii cailor de ventilare. Aceste masuri de siguranta sunt esentiale pentru evitarea intoxicatiilor si asfixierilor cu monoxid de carbon dar si pentru prevenirea incendiilor.

Cosurile trebuie curatate de 2 ori pe an

Pentru siguranta cetatenilor, E.ON si I.G.S.U recomanda acestora sa se asigure de verificarea si curatarea cosurilor de fum de cel putin doua ori pe an, una dintre verificari trebuind sa fie efectuata neaparat inaintea inceperii sezonului rece, exclusiv prin intermediul firmelor de cosarit sau al persoanelor autorizate sa efectueze asemenea interventii.

Aceasta operatiune cu rol de prevenire a incidentelor grave este obligatorie, fiind stipulata atat in legislatia romana, cat si in cea europeana.

Mihaela Pavnutescu

spot_img

Ultimele știri