Cosmin Caciuc: “Vom trai, probabil, intr-o distopie a verdelui!”

Daca nu mai credem in clisee, adica in turnuri catre stele, farfurii zburatoare sau strazi suspendate, atunci „orasul viitorului” ar putea fi o asezare care stie sa-si gestioneze mai bine resursele si sa-si refoloseasca inteligent, in folosul social, ceea ce are deja,  sustine doctorul in arhitectura, Cosmin Caciuc, care a acordat un interviu revistei Green Report.

Conferentiarul Universitatii de Arhitectura si Urbanism „Ion Mincu” avertizeaza insa ca adaptarea oraselor existente la viitor implica si riscuri.

Exista sansa construirii
unui “oras al viitorului” in Romania?

Nu! Atata vreme cat sintagma „orasul viitorului” trimite la utopie, modernism naiv, simplificari caricaturale, ideologie reductiva si clisee SF.

Cum  definiti “orasul viitorului”,
din punct de vedere arhitectonic?

Daca nu mai credem in clisee, adica in turnuri catre stele, farfurii zburatoare, strazi suspendate si primari-eroi care defriseaza urbanitatea, atunci „orasul viitorului” ar putea fi o asezare care stie sa-si gestioneze mai bine resursele si sa-si refoloseasca inteligent in folosul social ceea ce are deja.

Care ar fi costurile minime
ale construirii unui astfel de oras?

Costurile minime, pe termen lung, sunt cele ale refolosirii existentului intr-o maniera responsabila. Iar locuitorii ar fi avantajati, in masura in care refolosirea implica spatiul public si creativitatea sociala. Practicile sociale mai responsabile si mai diversificate fac un oras mai bun.

Care ar fi principalele caracteristici ale cladirilor si formelor de generare, utilizare si stocare a energiei intr-un “oras al viitorului”?

Caracteristicile vor fi determinate de politici energetice, de legi, coduri, acorduri si regulamente, de punerea lor in aplicare si de respectarea lor. Problema caracteristicilor tine de capacitatea legilor de a fi contextualizate, aplicate cu discernamant, adica de inteligenta legala si administrativa.

Care sunt riscurile adaptarii
orasului existent la viitor?

Daca o lege sau un cod nu mai poate face distinctii, daca nu mai exista discernamant cultural intre situatii si locuri, vom trai, probabil, intr-o distopie a „verdelui”.

Ce efecte benefice, asupra mediului inconjurator, are un “oras inteligent”?

Efectele benefice nu inseamna doar aer mai curat, poluare mai putina, specii salvate, ci si o societate mai creativa, mai toleranta si mai educata. In sensul acesta, efectele benefice tin de exersarea unei ecologii a gandirii si a societatii.

Carte de vizita

Cosmin Caciuc, absolvent al Universitatii de Arhitectura si Urbanism „Ion Mincu” (UAUIM), Bucuresti, este doctor in arhitectura si conferentiar.

Printre lucrarile sale se numara  Suprateoretizarea arhitecturii,  Avangarda americana: 50 de ani de arhitectura: de la modernism la minimalism, Paulo Mendes da Rocha – sase principii pentru o arhitectura a modernitatii reflexive, cat si peste 120 de articole publicate in domeniile teoriei, istoriei, educatiei si criticii de arhitectura.

spot_img

Ultimele știri