Mai multi gospodari din localitatea mehedinteana Dudasu-Cernetiului au ramas uimiti cand au descoperit in majoritatea corcodusilor din livezi, in locul fructelor, pastai de fasole, informeaza agentia de presa Rompres.
Specialistul in probleme horticole al Consiliului Judetean Mehedinti, Alexandru Gheorghe, nu a exclus posibilitatea ca aceste modificari genetice sa fie produse de particulele de cenusa pe care curentii de aer ii poarta peste livezile oamenilor de la depozitul de zgura al Termocentralei Halanga, situata in apropierea satului respectiv.
"Desigur, misterele geneticii fascineaza, dar in cazul de fata ridica mai multe semene de intrebare. Numai biotehnologia, in baza cercetarilor de laborator, poate da un raspuns exact la acest fenomen. Este intr-adevar iesit din comun sa intalnesti in pomii fructiferi pastai de fasole lungi de circa 5 centimetri si late de un centimetru", a declarat Alexandru Gheorghe.
Anomaliile descoperite in livezile din Dudasul-Cernetiului i-au determinat pe Ion Fratila, Lola Gaidarov si Ion Ciolan sa ia la control plopii si rachita de pe valea raului Topolnita sa vada daca nu cumva si acestia vor avea recolta de pere si micsunele, asa cum spune o veche zicala romaneasca.
Cotidianul local Gazeta de Sud scrie, la randul sau, despre anomalia ce s-a petrecut in judetul Mehedinti. "Am mers de dimineata in gradina si am vazut ca in locul corcoduselor au aparut pastai de fasole verde. Am mers la preot sa-i spun, dar nu m-a lamurit", a spus o localnica, citata de ziar.
Primarul localitatii Dudasul-Cernetiului, Constantin Armasu, nu a exclus posibilitatea ca aceste modificari genetice sa fie produse de unele scapari de gaze de la Combinatul Chimic, dar satenii cred ca este un semn divin.
"Oamenii spun ca sunt semne de la Dumnezeu, dar eu nu cred asa ceva. Probabil modificarile genetice vin de la scaparile de gaze de la Combinatul Chimic", a declarat primarul Armasu.