Copacii maturi absorb mai mult dioxid de carbon decât cei tineri

Copacii tind să absoarbă tot mai multe gaze din atmosferă odată cu trecerea anilor. Un nou studiu, publicat miercuri în revista Nature, a spulberat vechi concepții greșite despre rolul jucat de copacii maturi din păduri, în combaterea schimbărilor climatice.

5996584268_ae885db832_z

Mult timp oamenii au crezut că pomii tineri sunt mai buni decât cei mai vechi în ce privește absorbția dioxidului de carbon. Dar un nou studiu sugerează că, de fapt, lucrurile sunt tocmai invers. Se pare că pomii mai mari continuă să crească cu rapiditate, iar creșterea lor depinde de carbonul pe care îl iau din aerul din jurul lor.

„La orice pădure te-ai uita, fie ea nouă sau veche, pomii cei mai mari reprezintă cele mai mari rezervoare de carbon, nu cei mici, cum se credea până acum”, explică William Morris, unul dintre realizatorii studiului, doctorand la Universitatea din Melbourne.

Morris împreună cu zeci de alți cercetători au analizat date referitoare la 673.046 de pomi, din 403 de specii, din păduri sălbatice sau plantate din întreaga lume. Pentru 96.8 de procente din speciile studiate, ei au descoperit că fiecare pom a absorbit mai mult dioxid de carbon din aer decât în anul anterior. Carbonul ajută la producerea frunzelor, a rădăcinilor și a lemnului.

Copacii cu diametrul trunchiului de 100 de centimetri aduagă prin creștere între 10 și 200 de kilograme de masă uscată deasupra solului (în funcție de specie), cu o medie de 103 kilograme pe an. Asta înseamnă aproape de trei ori mai mult decât creșterea copacilor din aceleași specii, dar cu diametrul de 50 de centimetri”, conform studiului.

Rezultatele nu contrazic ideea dominantă conform căreia pădurile mai tinere sunt mai eficiente la absorbirea dioxidului de carbon decât pădurile vechi. Dar asta se întâmplă din cauză că pădurile tinere conțin mult mai mulți copaci. Oricum ar fi, este totuși cel mai bine să lăsăm copacii maturi la locul lor, deoarece tăierea lor ar duce la eliberarea în aer a carbonului pe care l-au absorbit într-o viață întreagă.

Sursă: Grist.com

Sursă foto: Flickr.com

 

Mai citește și:

VIDEO Cum se răspândește CO2 în aer într-un an

Un bloc metalic de apartamente care funcționează ca o plantă va purifica aerul Berlinului

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri