Copacii mor pe capete in Sahel, o regiune din Africa, la sud de Desertul Sahara, iar schimbarile climatice cauzate de oameni sunt de vina pentru asta, sustine un nou studiu efectuat de un cercetator de la Universitatea Berkeley din California.
”Precipitatiile din Sahel au scazut cu 20-30% in secolul 20, aceasta fiind cea mai severa seceta pe termen lung de la inceperea masuratorilor de acest tip, la mijlocul anilor 1800. Studiile anterioare stabilisera deja faptul ca schimbarile climatice sunt principala cauza a secetei, care a coplesit rezistenta copacilor”, a declarat Patrick Gonzalez, principalul autor al studiului.
Studiul va fi publicat vineri in Journal of Arid Environments, si se bazeaza pe cifrele privind schimbarile climatice, fotografii aeriene datand din 1954, imagini recente din satelit si chiar masurarea la fata locului a peste 1.500 de copaci.
Cercetatorii s-au concentrat pe cinci tari din Sahel, de la Senegal, vestul Africii, pana la Chad in Africa Centrala, in locuri in care temperatura medie a crescut cu pana la 0,8 grade Celsius, iar precipitatiile au scazut cu 48%.
Cercetatorii au aflat ca unul din sase copaci a murit intre 1954 si 2002. In plus, scrie Redorbit.com, una din cinci specii de copaci a disparut pe plan local. Conditiile meteo vitrege, dominate de seceta si calduri extreme si factorii legati de sol explica rata de mortalitate a copacilor din zona, spun autorii studiului. Rezultatele lor indica faptul ca schimbarile climatice muta vegetatia din zona catre unele cu mai multe precipitatii.
Foto: Redorbit.com