COP26: UE va contribui cu 100 de milioane euro pentru lupta împotriva schimbărilor climatice

Uniunea Europeană s-a angajat, în cadrul conferinței COP26 de la Glaggow privind schimbările climatice, să contribuie cu 100 milioane de euro la Fondul de adaptare al Naţiunilor Unite, care oferă finanţare ţărilor în curs de dezvoltare vulnerabile la impactul ecologic, transmite Reuters.

Astăzi este ziua în care trebuie să acţionăm şi în privinţa adaptării. Adaptarea financiară este crucială”, a declarat Frans Timmermans, prim-vicepreşedinte al Comisiei Europene, responsabil cu politica UE de combatere a schimbărilor climatice.

Toţi trebuie să ne apucăm de treabă şi trebuie să o facem acum. Din acest motiv, Comisia Europeană va contribui cu 100 milioane de euro la Fondul de adaptare, pentru că aceia care au nevoie de resurse pentru adaptare au nevoie de asemenea să aibă predictibilitate şi claritate în ce priveşte livrarea lui”, a adăugat Timmermans.

Finanţarea va proveni din bugetul comunitar, a precizat Uniunea Europeană.

Pe de altă parte, un raport al ONU arată că noile angajamente climatice ale statelor lumii nu sunt suficiente şi vor duce la o încălzire a planetei noastre cu 2,7 grade Celsius, sau cu 2,1 grade Celsius în cel mai bun caz dacă sunt luate în calcul promisiunile privind neutralitatea carbonului, potrivit AFP.

Raportul anual de referinţă al Programului Naţiunilor Unite pentru Mediu (UNEP), publicat chiar înainte de debutul conferinţei pentru climă de la Glasgow, avertiza în legătură cu o încălzire „catastrofală” de +2,7°C, sau de 2,2°C dacă sunt respectate obiectivele privind neutralitatea carbonului fixate pentru jumătatea acestui secol.

Odată cu angajamentele luate de alte 33 de ţări în timpul COP26, precum Brazilia, Argentina şi mai ales India, care şi-a consolidat obiectivele de reducere a emisiilor pentru 2030 şi a anunţat că va atinge neutralitatea carbonului în 2070, previziunile UNEP se modifică doar într-o manieră minimală, potrivit cifrelor publicate marţi.

Angajamentele actuale anunţate de 152 de ţări care reprezintă împreună 88% din emisiile mondiale de gaze cu efect de seră vor permite o reducere a emisiilor cu 4,8 gigatone suplimentare de CO2 până în 2030, comparativ cu 0,7 gigatone calculate cu ocazia estimărilor precedente. Această ameliorare este asociată mai ales cu noile obiective pentru 2030 anunţate de Arabia Saudită şi de China, potrivit raportului UNEP.

În ceea ce priveşte traiectoria temperaturii globale, omenirea se îndreaptă în continuare spre o încălzire cu 2,7°C până în anul 2100, foarte departe de obiectivele Acordului de la Paris, care prevăd limitarea creşterii temperaturilor cu 2°C, sau cu 1,5°C dacă va fi posibil, în raport cu era preindustrială.

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri