COP26: Aproape 90 de state își vor asuma reducerea emisiilor de metan cu 30% până în 2030

Aproape 90 de țări s-au alăturat unui efort condus de SUA și UE de a reduce emisiile de gaz metan cu 30% până în 2030 față de nivelurile din 2020, un pact menit să abordeze una dintre principalele cauze ale schimbărilor climatice, a declarat un înalt oficial al administrației Biden.

Parteneriatul va fi lansat oficial marți în a doua parte a zilei, arată Reuters.

Metanul este principalul gaz cu efect de seră după dioxidul de carbon. Are un potențial de captare a căldurii mai mare decât CO2, dar se descompune în atmosferă mai repede – ceea ce înseamnă că reducerea emisiilor de metan poate avea un impact rapid asupra controlului încălzirii globale.

Global Methane Pledge, care a fost anunțat pentru prima dată în septembrie, include acum jumătate din primii 30 de emițători de metan, reprezentând două treimi din economia globală, potrivit oficialului administrației Biden.

Printre noii semnatari care vor fi anunțați marți se numără Brazilia – unul dintre cei mai mari cinci emițători de metan din lume.

China, Rusia și India, state aflate printre primii cinci emițători de metan, nu au semnat angajamentul. Toate aceste țări au fost incluse pe o listă care identifica țintele pentru a se alătura angajamentului, raportată anterior de Reuters.

De când a fost anunțat pentru prima dată, în septembrie, cu câțiva semnatari, Statele Unite și Uniunea Europeană au lucrat pentru ca cei mai mari emițători de metan din lume să se alăture parteneriatului.

Deși nu face parte din negocierile oficiale ale ONU, angajamentul privind metanul s-ar putea clasa printre cele mai semnificative rezultate ale conferinței COP26, având în vedere impactul său potențial în oprirea schimbărilor climatice dezastruoase.

Un raport al ONU din mai spunea că reducerile semnificative ale emisiilor de metan din acest deceniu ar putea evita încălzirea globală de aproape 0,3 grade Celsius până în anii 2040.

Dacă va fi îndeplinită, angajamentul va avea probabil cel mai mare impact asupra sectorului energetic, deoarece analiștii spun că repararea infrastructurii de petrol și gaze cu scurgeri este cea mai rapidă și ieftină modalitate de a reduce emisiile de metan.

Citește și: SUA și UE se pregătesc să bată palma pentru reducerea drastică a emisiilor de gaz metan 

spot_img

Ultimele știri