SUA și UE se pregătesc să bată palma pentru reducerea drastică a emisiilor de gaz metan

Statele Unite și Uniunea Europeană au ajuns la o înțelegere privind reducerea accelerată a emisiilor de gaz metan, cu aproximativ o treime până la finalul acestei decade, și fac presiuni asupra marilor economii să li se alăture, potrivit unor documente consultate de Reuters.

Acordul vine în timp ce Washinton și Bruxelles încearcă să încurajeze și alte mari economii să adopte astfel de măsuri, înainte summit-ului mondial de la Glasgow, Scoția, din noiembrie, unde se va discuta despre încălzirea accentuată a climei în urma raportului prezentat de ONU în urmă cu o lună.

Deciziile vor avea un impact semnificativ asupra energiei, agriculturii și deșeurilor responsabile pentru cea mai mare parte din emisiile de metan.

Acest gaz cu efect de seră este cea mai semnificativă cauză a schimbărilor climatice, după dioxidul de carbon (CO2), și se vrea a fi ținut sub control din ce în ce mai mult, pe măsură ce guvernele caută soluții pentru a limita încălzirea globală cu 1,5 grade Celsius, obiectiv al acordului climatic de la Paris.

În încercarea lor a lansa acțiunea, SUA și UE vor semna un angajament comun la sfârșitul acestei săptămâni pentru a reduce emisiile de metan cauzate de om cu cel puțin 30% până în 2030, comparativ cu nivelurile din 2020, potrivit unui proiect al Acordului privind Gazul Metan consultat de Reuters.

Documentul mai arată că durata scurtă de viață atmosferică a metanului (un gaz care se descompune mult mai repede decât dioxidul de carbon) sugerează că luarea unor măsuri acum poate reduce rapid rata încălzirii globale”, se arată în proiectul de acord, citat de Reuters. Un document separat enumeră câteva zeci de țări pe care Statele Unite și UE vor încerca să le determine să se alăture angajamentului. Printre acestea se numără China, Rusia, India, Brazilia, Marea Britanie și Arabia Saudită.

„Durata scurtă de viață atmosferică a metanului înseamnă că luarea de măsuri acum poate reduce rapid rata încălzirii globale”, se arată în proiect.

Un document separat enumeră peste două duzini de țări pe care Statele Unite și UE vor să le determine să se alăture angajamentului. Acestea includ emitenți importanți precum China, Rusia, India, Brazilia și Arabia Saudită, precum și alții, inclusiv Norvegia, Qatar, Marea Britanie, Noua Zeelandă și Africa de Sud.

Departamentul de Stat al SUA a refuzat să comenteze și Comisia Europeană nu a răspuns imediat cererii de lămuriri asupra documentului.

Acordul va fi probabil dezvăluit vineri la o reuniune a principalelor economii care produc emisii de gaz metan și va fi menit să adune sprijin înaintea summitului COP26 de la Glasgow.

spot_img

Ultimele știri