Summitul climatic ONU din Katowice, Polonia a luat sfârșit sâmbătă seara cu un pact privind implementarea Acordului de la Paris, însă criticii atrag atenția că măsurile nu sunt suficient de ambițioase, iar rezolvarea altor probleme majore a fost amânată pentru anii viitori.
Țările au discutat detaliile complexe privind modurile în care pot calcula și înregistra propriile emisii de gaze cu efect de seră, care vor forma baza unei „cărți de reguli” pentru aplicarea Acordului de la Paris. Însă probleme dificile, cum ar fi modul în care angajamentele existente pot fi traduse la o scară mai mare sau modurile în care țările sărace pot fi susținute financiar pentru a lua asemenea măsuri, au fost amânate pentru anii următori.
În ultimele ore, acordul a fost amânat din cauza unor dezbateri privind creditele de carbon, care sunt oferite țărilor pentru eforturile de a reduce emisiile și pentru rezervoare de carbon, cum ar fi pădurile, care absorb dioxid de carbon.
Brazilia își dorea un amendament în beneficiul țării, care adăpostește o mare parte din pădurea amazoniană, însă această măsură a fost opusă de alte țări pentru că ar putea permite dubla contabilizare a creditelor de carbon și ar putea submina integritatea sistemului.
Jair Bolsonaro, noul președinte al Braziliei, a refuzat oferta de a găzdui summitul climatic de anul viitor, spre îngrijorarea experților care atrag atenția că discuțiile vor deveni tot mai complicate fără suportul acestei națiuni.
Cea de-a 24-a Conferință a Părților la Convenția–cadru a ONU privind Schimbările Climatice (COP24) s-a terminat cu un pact care clarifică o parte din măsurile care pot fi luate pentru a implementa Acordul de la Paris.
David Waskow, de la Institutul de Resurse Globale, a declarat că pactul final este o fundație bună pentru state.
„Stabilește direcția de deplasare și va stimula țările să ia măsuri. Acum țările trebuie să se ducă acasă și să-și facă temele, prin sporirea angajamentelor [privind emisiile].”
Însă întrebarea cheie legată de nivelul de ambiție al țărilor a fost lăsată deoparte, deși raportul recent realizat de IPCC arăta că fără o reducere radicală a emisiilor, lumea se îndreaptă spre schimbări climatice catastrofale și că este nevoie de schimbări radicale în toate aspectele societății în următoarele decenii.
António Guterres, secretar general ONU, a aplaudat pactul, însă a subliniat nevoia unor măsuri mai drastice, cum ar fi obiective mai dure privind reducerea emisiilor și adaptarea infrastructurii pentru a face față efectelor schimbărilor climatice.
„Aprobarea programului de lucru al Acordului de la Paris este o bază pentru un proces transformativ care va necesita consolidarea ambițiilor din partea comunității internaționale. Știința a arătat clar că avem nevoie de creșterea ambițiilor pentru a combate schimbările climatice. De acum încolo, cele cinci priorități ale mele vor fi: ambiție, ambiție, ambiție, ambiție și ambiție.”
Ecologiștii au criticat și ei lipsa de ambiție a guvernelor.
„Un an de dezastre climatice și un avertisment sumbru din partea celor mai buni oameni de știință ai lumii ar fi trebuit să ducă la mult mai mult. În schimb, guvernele au dezamăgit iar oamenii, ignorând știința și situația critică a celor vulnerabili. Fără măsuri imediate, nici cele mai puternice reguli nu ne vor duce undeva. Oamenii se așteptau la acțiune, iar guvernele nu au oferit acest lucru. Este inacceptabil din punct de vedere moral.”, a delcarat Jennifer Morgan de la Greenpeace.