COP 16: Negocierile de la Cancun sunt „pe muchie de cutit”

Cu doar cateva ore inainte de incheiere, negocierile din cadrul summit-ului climatic de la Cancun se afla ”pe muchie de cutit”, a declarat astazi Chris Huhne, seful delegatiei britanice, citat de AFP. Reprezentantii japonez si brazilian au afisat totusi un optimism prudent. Pe de alta parte, India a reinviat sperantele negociatorilor, lasand sa se inteleaga ca ar putea accepta un obiectiv clar de reducere a emisiilor.

Cele 194 de state reunite sub egida ONU sunt inca in impas in privinta soartei Protyocolului de la Kyoto, a precizat Chris Huhne, ministrul britanic al Energiei si Schimbarilor Climatice.

Ori un blocaj al negocierilor privind adoptarea unui acord care sa inlocuiasca Protocolul dupa 2012, anul in care acesta expira, ameninta si alte dosare aflate in negociere. Printre acestea – finantarea fondului destinat statelor sarace pentru a se adapta efectelor schimbarilor climatice, dar si lupta impotriva defrisarilor.

”Suntem pe muchie de cutit. Am putea avea un rezultat bun, dar la fel de bine sa avem un esec”, a declarat ministrul britanic, insarcinat, alaturi de Brazilia, sa conduca o misiune de mediere asupra discutiilor despre Protocolul de la Kyoto.

Acest Protocol fixeaza numai asupra statelor industrializate (cu exceptia SUA, care l-a semnat, dar nu l-a si ratificat) obiective obligatorii de reducere a emisiilor de gaze cu efect de sera. La Cancun, Japonia, Canada si Rusia au anuntat ca nu vor semna prelungirea Protocolului daca tarile emergente, precum China si India, nu sunt la randul lor obligate sa faca acest lucru.

Delegatia Indiei, care pana acum s-a opus, temandu-se pentru efectele asupra cresterii sale economice, a adoptat momentan o atitudine mult mai concilianta.

”Ecocidul”

Luand act de impasul negocierilor, un proiect de declaratie propune amanarea discutiilor pe aceasta tema si ii invita pe ministri Mediului sa „finalizeze cat se poate de repede negocierile privind adoptarea unei a doua etape de angajamente in cadrul Protocolului de la Kyoto”.

„Daca aici, la Cancun, abandoman Protocolul, vom fi responsabili de un ecocid, care echivaleaza cu un genocid”, a avertizat presedintele bolivian Evo Morales. Potrivit acestuia 300.000 de oameni mor in fiecare an, devenind victime ale desertificarii, inundatiilor, secetei si a altor fenomene meteo extreme, consecinte ale acumularii in atmosfera a gazelor cu efect de sera dupa Revolutia Industriala.

Bolivia a solicitat ca emisiile statelor bogate, responsabile istoric pentru aceste acumulari, sa fie reduse la jumatate pana in 2017, raportat la anul 1990. Este vorba de o pozitie destul de ferma, care excede cerintele venite din partea statelor africane si a statelor insulare, cele mai expuse cresterii nivelului oceanelor.

Unii diplomati se tem de posibilitatea ca Bolivia sa arunce in aer negocierile, unde unanimitatea este o conditie sine qua non.

„Consultari intense au loc pe ultima suta de metri. Negociem cu toata lumea, iar acesta este un semn bun. Sunt convins ca vom avea un rezultat pozitiv”, declara ieri delegatul brazilian Luiz Figueiredo. Potrivit omologului sau japonez Akira Yamada, negociatorii cauta „formula cea mai buna, acceptabila nu numai pentru Japonia, ci si pentru celelalte tari”. „Negocierile sunt destul de dificile. Speram totusi sa ajungem la un acord”, a declarat acesta.

Livia Cimpoeru
 

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri