Emisiile poluante inregistrate la summit-ul climatic COP 16 de la Cancun, care se incheie astazi, sunt de cel putin de patru ori mai mari decat cele de la conferinta COP 15, de la Copenhaga, si depasesc amprenta de carbon a unei tari africane medii, cum ar fi Mali sau Somalia.
Cei peste 20.000 de participanti la summit au locuit in hoteluri de lux, au calatorit cu avionul, au folosit aerul conditionat si sistemele de comunicatii, astfel incat poluarea a atins, in cele 12 zile in de conferinta, cote impresionante.
Peste 15.000 de delegati oficiali si reprezentanti ai unor ONG-uri au venit cu avionul la Cancun, fata de anul trecut, cand, la Copenhaga, majoritatea participantilor au evitat acest mijloc de transport.
Eforturile participantilor la summit de a negocia un acord pentru reducerea emisiilor de gaze cu efect de sera si prevenirea cresterii temperaturii medii globale cu peste 2 grade Celsius au fost insa umbrite de bilantul dat publicitatii de organizatorii mexicani.
Acestia sustin ca au fost cheltuite 43 de milioane de lire sterline pentru organizarea conferintei, iar gazele de sera inregistrate in aceasta perioada sunt aceleasi cu cele degajate in medie, intr-un an, de cel putin 1.050 de americani.
Ei mai spun ca acest bilant nu include emisiile produse de transportul jurnalistilor, al ministrilor sau al altor delegati veniti din cele patru colturi ale lumii.
Organizatorii conferintei ONU au declarat insa ca vor planta copaci si vor plati fermieri pentru a proteja padurile, in asa fel incat sa compenseze emisiile poluante.
De asemenea, ei vor recicla deseurile provenite in urma organizarii conferintei, al carui loc de desfasurare a fost deservit de doua vehicule alimentate cu biodiesel.
Mihaela Pavnutescu