COP 16: Un acord paralel, elaborat in secret la Cancun

Europa si un grup de state insulare mici din Pacific au elaborat si au propus impreuna, in cadrul conferintei ONU de la Cancun, un nou tratat climatic international, pentru a incerca sa determine statele dezvoltate si in curs de dezvoltare sa isi reduca emisiile de gaze cu efect de sera, arata o serie de documente obtinute de “The Guardian” si “Times of India”. Noul acord vine ca un “plan B”, in contextul in care negocierile in cadrul summit-ului nu au progresat semnificativ si se vor incheia astazi.

Elaborarea acestui nou acord a nemultumit statele in curs de dezvoltare, inclusiv China, Brazilia si India, care se tem ca statele bogate se vor folosi de el pentru a se descotorosi de protocolul de la Kyoto si a-l inlocui cu o alternativa cu obiective mai putin ambitioase.
Documentul ar putea provoca cel mai serios conflict in cadrul negocierilor, deja afectate de faptul ca statele bogate nu accepta decat angajamentele asumate prin protocolul de la Kyoto.

Protocolul a fost adoptat in 1997 si va expira in 2012. Negocierile pentru continuarea lui cu un nou acord au fost extrem de aprinse, in contextul in care Japonia a refuzat de la bun inceput sa semneze un nou tratat. Ulterior, cateva state din America de Sud au declarat ca nici ele nu vor semna vreun acord daca Japonia nu isi va schimba pozitia.

Observatorii au declarat ca pentru a depasi acest impas si a evita esecul summit-ului, presedintia mexicana a inceput sa pregateasca noi texte pentru posibile acorduri, care vor fi prezentate celor 193 de state participante in urmatoarele ore.

Marea Britanie si alte trei state au fost rugate sa pregateasca texte scurte care sa fie folosite de Mexic intr-un document final, pregatit pentru a fi prezentat astazi, in cadrul expunerii concluziilor summit-ului.

Rezultatul ar fi un document care cuprinde cele mai multe elemente ale controversatului acord de la Copenhaga, de anul trecut – acordul politic neobligatoriu din punct de vedere legal – ceea ce ar reprezenta o victorie pentru SUA si alte tari bogate, potrivit unor surse apropiate negocierilor, citate de „The Guardian”.

Cu toate acestea, incercarea de a negocia un text in afara intalnirilor oficiale a fost comparata cu textul secret al unui posibil acord elaborat de danezi anul trecut.

„Au loc intalniri informale. Nu ne deranjeaza daca acestea duc la discutii formale, insa nu avem vreo dovada ca se va intampla asta. Textul nu trebuie elaborat de un grup mic de ministri”, a declarat ambasadorul Boliviei in cadrul ONU, Pablo Solon.

Intr-o intalnire tensionata de miercuri, Bolivia si Arabia Saudita s-au plans presedintiei mexicane in legatura cu existenta unor intalniri cu usile inchise, argumentand ca subiectele discutate ar trebui sa fie facute publice tuturor partilor.

Cu toate acestea, exista multe state care sunt de acord cu aceste intalniri informale, pe motiv ca negocierile trebuie grabite si ca trebuie folosite toate mijoacele posibile.
 

spot_img

Ultimele știri