Contractele Hidroelectrica sub lupa CE, o veste buna

Reprezentantii Franklin Templeton Investment Management Limited UK Bucharest Branch, administrator unic si manager de investitii al Fondului Proprietatea, saluta decizia Comisiei Europene de a demara o ancheta legata de contractele bilaterale ale Hidroelectrica, producatorul roman de hidroenergie controlat de stat.

“Am fost primii care au facut publice detaliile acestor contracte si care s-au opus acestora. In acest moment, este o mare dezbatere publica, Guvernul este implicat, Consiliul Competitiei local si cel european sunt implicate si speram ca, in consecinta, aceste contracte vor fi anulate foarte repede. Pentru ca nu e vorba doar de Hidroelectrica, ci este vorba de viitorul intregii piete, avand in vedere ca Hidroelectrica este cel mai mare jucator. Daca ei distorsioneaza piata oferind preturi mici unor traderi, acest lucru ar putea avea ca rezultat lipsa electricitatii din Romania si fie intreruperi de curent, fie preturi mult mai mari, pe care noi toti vom fi nevoiti sa le platim", a declarat Greg Konieczny, manager de fond al Fondului Proprietatea.

De asemenea, Mark Mobius, presedintele executiv al Templeton Emerging Markets Group, considera demersul Comisiei Europene o veste "foarte buna" avand in vedere eforturile continue nu numai din partea Fondului Proprietatea, dar si din partea FMI si a altor organizatii internationale, interesate de reforma intregului sector energetic.

"Este foarte clar ca Romania are nevoie de mai multa energie electrica si ca singurul mod de a o obtine este prin realizarea unor noi investitii. Singurul mod de a realiza aceste investitii ar fi prin introducerea unor tarife rezonabile si corecte, astfel incat sa poata fi acoperite costurile uriase pentru constructia unor centrale electrice noi si, in acelasi timp, cei care investesc sa beneficieze de profituri rezonabile. Deci, aceasta miscare reprezinta un pas foarte important spre reformarea intregului sector si va avea un efect pozitiv pentru Romania”, a spus Mobius.

Cinci investigatii aprofundate distincte

Comisia Europeana a initiat cinci investigatii aprofundate distincte pentru a evalua daca Hidroelectrica a achizitionat sau a vandut energie electrica la tarife preferentiale mai multor comercianti de energie electrica, clienti industriali si producatori de energie electrica, cu scopul de a favoriza beneficiarii prin reducerea costurilor lor de functionare, prin cresterea veniturilor acestora sau printr-o combinatie a celor doua elemente, astfel incalcand normele UE in materie de ajutoare de stat.

Initierea unei investigatii aprofundate permite partilor terte interesate sa prezinte observatii cu privire la masurile respective, fara a anticipa concluziile finale ale investigatiei.

„Subventiile indirecte care contribuie la reducerea cheltuielilor normale de functionare ale intreprinderilor pot avea un efect de denaturare a concurentei tot atat de semnificativ ca si cel provocat de subventiile directe. Trebuie sa verificam daca tarifele preferentiale acordate de Hidroelectrica au privilegiat clientii care au beneficiat de acestea in comparatie cu concurentii lor de pe piata interna”, a declarat vicepresedintele Comisiei care raspunde de politica in materie de concurenta, Joaquin Almunia (foto).

Comisia doreste sa stabileasca daca Hidroelectrica a subventionat in mod indirect clientii vanzand acestora energie electrica la preturi sub nivelul pietei sau achizitionand de la acestia la preturi peste nivelul pietei. Hidroelectrica este controlata de catre statul roman si exista indicii potrivit carora statul ar fi influentat deciziile de a incheia aceste contracte in conditiile date.

In decembrie 2009 si decembrie 2010, in urma licitatiilor publice de pe piata angro de energie electrica a Romaniei, OPCOM, Hidroelectrica a incheiat doua contracte bilaterale cu producatorul siderurgic ArcelorMittal, fiecare contract avand ca obiect furnizarea a 1,75 TWh de energie electrica pe an, la preturi care par sa se situeze sub nivelul pietei.

ALRO Slatina are in derulare un contract pe termen lung cu Hidroelectrica pentru furnizarea a 3 TWh de energie electrica pe an la un pret foarte apropiat de costul de productie al Hidroelectrica, pret care urmeaza a fi indexat anual pe baza cotatiei aluminiului de la Bursa Metalelor din Londra (LME).

Contractele intre Hidroelectrica si opt comercianti de energie electrica, unele contracte datand din 2004, precum si contractele intre Hidroelectrica si doi producatori industriali au fost incheiate la preturi care par a fi sub nivelul pretului practicat pe piata. Pe de alta parte, in contractele incheiate cu doi producatori de energie termica, Hidroelectrica a cumparat energie electrica la preturi care par a fi mai ridicate decat preturile practicate pe piata.

Asadar, prin furnizarea de fonduri care pot fi atribuite in definitiv statului, toate aceste contracte par sa fi fost, in mare masura, in avantajul intreprinderilor selectate, in timp ce concurentii au trebuit sa plateasca preturile practicate pe piata.

Foto: efinancialnews.com

Cosmin Zaharia

Citeste:

Hidroelectrica anuleaza clauza de forta majora

Contractele bilaterale ale Hidroelectrica, reziliate

Franklin Templeton Investment, multumiti de listarea Hidroelectrica

spot_img

Ultimele știri