Constantin: Risipa de alimente, redusă cu 60% prin educație și tehnologie

Risipa de alimente este una dintre marile probleme ale lumii moderne însă poate fi redusă cu până la 60% prin educație și tehnologie, a afirmat astăzi, ministrul agriculturii, Daniel Constantin, cu ocazia deschiderii lucrărilor celei de-a 29-a sesiuni a Conferinței Regionale pentru Europa a FAO, care are loc în perioada 1-4 aprilie la Palatul Parlamentului.

Risipa de alimente nu este un concept abstract, ci este un fenomen care ne afectează pe noi toți; îl întâlnim oriunde există alimente. În magazine,  restaurante, în propriile noastre locuințe, în școli, în fermele de producție, și chiar pe filiera de transport a mărfurilor alimentare. (…) Deși risipa alimentelor este una dintre marile probleme ale lumii moderne însă aceasta poate fi redusă cu până la 60% prin educație și tehnologie”, a spus Daniel Constantin.

Pentru a doua oară de când este membră FAO, din 1961, România este gazda Conferinței Regionale pentru Europa și Asia Centrala. Cu 38 de ani în urmă, a zecea Conferința Regională a avut loc la București.

Temele principale ale acestei conferințe vor fi axate pe risipa de alimente și pe potențialul pe care fermele de familie îl au în asigurarea securității alimentare la nivel global.

Chiar în timp ce vorbim acum, în aceasta oră, 1500 tone de alimente sunt risipite la nivel global. Această cantitate ar putea hrăni un întreg sat timp de un an!”, a subliniat Daniel Constantin.

Dacă luăm în considerare faptul că an de an, pentru producerea alimentelor care nu vor fi consumate se risipește un volum de apă echivalent cu debitul râului Volga din Rusia, ne putem da seama ce consecințe grave pentru mediu generăm, a mai spus ministrul agriculturii.

Ştim foarte bine ca una dintre cele mai severe probleme cu care ne confruntăm este limitarea resurselor de apă, iar o astfel de risipă nu face decât să accentueze gravitatea situației. Emisiile de gaze cu efect de seră generate de aceasta producție ne-consumată se ridică la peste 3 milioane tone echivalent carbon”, a punctat Daniel Constantin.

Ministerul Agriculturii a început în 2012, împreună cu Asociația Națională pentru Protecția Consumatorului o campanie ‘România – o nouă atitudine’, care vine în sensul de a combate risipa de alimente la nivel național.

Comisia Europeană și Consiliul European au declarat 2014 anul european de luptă împotriva risipei alimentare. Ca răspuns la apelul lansat de Uniunea Europeana pentru reducerea risipei de alimente, Ministerul Mediului a lansat, în vara trecută, programul “Gândește. Mănâncă. Economisește”- program care se afla în plin proces de implementare.

Pe fondul impactului crizei economice mondiale și al creșterii prețurilor la produsele alimentare, Crucea Roșie Română, în vederea îndeplinirii misiunii sale, a demarat în 2009 proiectul Banca de Alimente a Crucii Roșii Romane, care reprezintă o soluție imediată de ajutorare a persoanelor fără venituri sau cu venituri foarte mici și care suferă de pe urma acestui flagel”, a mai spus Daniel Constantin.

spot_img

Ultimele știri