Studiu: conflictele legate de apă se vor intensifica în jurul lumii

Pe măsură ce clima se încălzește și populația crește, rezervele de apă vor scădea și vor genera conflicte în mai multe părți ale lumii, conform unui nou studiu care identifică puncte critice unde există mari șanse să aibă loc viitoare „războaie ale apei”. Printre zonele vulnerabile se află și bazinul Dunării.  

Conform studiului realizat de Centrul Comun de Cercetare al Comisiei Europene (JRC), efectele schimbărilor climatice împreună cu o creștere fără precedent a populației vor duce la o competiție intensă pentru resurse tot mai puțin accesibile, având ca rezultat instabilitate și tulburări sociale.

Studiul indică mai multe puncte critice din jurul lumii unde asemenea conflicte au mari șanse să apară. Multe dintre aceste zone au acces redus la apă proaspătă sau populațiile din zonă împart aceeași sursă, cum ar fi un lac sau un râu.

Raport UNESCO: Cererea de apă potabilă va crește cu 20-30% până în 2050

Cele mai vulnerabile zone includ regiunea Nilului, Gange-Brahmaputra, Indus, Tigru-Eufrat și Colorado. O altă zonă critică este reprezentată de bazinul Dunării.

Cercetătorii atrag atenția că în ciuda progreselor evidente realizate după integrarea în UE, există o mare șansă de conflicte legate de apă în anumite regiuni ale bazinului Dunării, în special în zonele estice și sudice, unde există încă nevoia de a consolida dezvoltarea instituțională, iar dependența economică de agricultură încă rămâne relevantă.

Cercetătorii spun că există șanse de 75-95% ca aceste conflicte să apară în următorii 50 sau 100 de ani, dar că situația ar putea fi îmbunătățită dacă statele sunt bine pregătite și dispuse să coopereze.

Studiul a fost publicat în revista științifică Global Environmental Change.

Conform unui studiu recent, secetele au început să afecteze rezervele de apă subterană ale lumii, iar nivelurile ridicate de precipitații nu vor acoperi pierderile suferite.

Un raport publicat la începutul acestui an de Forumul Economic Mondial include criza apei în lista celor cinci riscuri globale pentru 2019, alături de evenimente meteo extreme, dezastre naturale și eșecul de atenuare și adaptare la schimbările climatice.

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri