Municipiile Bucureşti, Cluj-Napoca, Iaşi, Braşov şi Timişoara sunt orașele împotriva cărora Comisia Europeană a deschis proceduri de infringement pentru poluarea aerului. Ne costă în termeni de sănătate sau chiar ani din viață, stres, întârzieri și poluare fonică, iar sancțiunile Uniunii Europene ne-ar putea impune să plătim pentru poluare chiar și în bani.
Discuția despre calitatea aerului în marile orașe rămâne una deschisă, iar transportul este unul dintre punctele cheie pentru că de aici vine o mare parte din totalul gazelor cu efect de seră. Potrivit Agenției Europene de Mediu, 27% din totalul gazelor cu efect de seră din UE au provenit în 2017 din sectorul transporturi, iar în 2018 și 2019, acestea au crescut cu aprox. 0,8% pe an. După o scădere previzibilă în 2020, cauzată de pandemia de COVID-19, autoritățile se așteaptă la creșteri în următorii ani. Din totalul emisiilor din transporturi, cel auto a fost responsabil de 72% din emisii.
Din aceste motive, publicația noastră a considerat oportună o nouă discuție despre transporturi în cadrul Conferinței Green Report „Decarbonificarea transporturilor și reducerea poluării aerului în orașele României”, care va avea loc miercuri, 12 octombrie, începând cu ora 10.00, la Mezanin@Palatul Universul, în strada Ion Brezoianu, nr. 23- 25. Oricine poate participa la Conferință pe bază de înscriere prealabilă (intrarea este liberă), aici: https://www.conferinte.green-report.ro/evnt/transport/
Conferința va avea două paneluri:
10:00 – 11:30 PANEL 1: Planurile de mobilitate urbană. Transport public și transport nepoluant
Care sunt principalii pași care trebuie parcurși astfel încât să ajungem la un transport nepoluant în mediul urban și cum pot ajunge factorii decizionali să elaboreze strategii coerente pe termen mediu și lung. Măsuri și strategii pentru încurajarea transportului public, transportului alternativ și transpotului cu mașini electrice. Îmbunătățirea infrastructurii și schimbarea percepțiilor.
Andrei Antipa, Vicepreședintele Administrația Fondului pentru Mediu (AFM)
Dominic Fritz, Primarul Municipiului Timișoara
Sorin Chiriță, Președintele Asociației pentru Dezvoltare Regională și Politici Europene
Claudiu Costea, Inspector Brigada Rutieră a Capitalei
Radu Dragomir, CEO Urban Scope
11:45 – 13:00 PANEL 2: Finanțări și soluții în domeniul transporturilor
Cum accesăm banii europeni și ce finanțări private sunt disponibile. Cum folosim aceste finanțări pentru a realiza o infrastructură de calitate. De la strategia natională la cea regională, metropolitană și urbană.
Ciprian Secară, Expert în cadrul Ministerului Dezvoltării
Alexandru Teodorescu, CEO Renovatio Solar
Cristian Moș, Vicepreședinte al Consiliului Județean Timiș
Petre Enciu, Vicepreședinte al Consiliului Județean Constanța
Tudor Măcicășan, Expert în mobilitate durabilă
Detalii pe site-ul Conferinței „Decarbonificarea transporturilor și reducerea poluării în orașele României”
Informații suplimentare: Bucureștiul va avea un Masterplan pentru pistele de biciclete
Studiu ABB E-Mobility – Copiii joacă un rol esențial în accelerarea trecerii la mașini electrice
Uniunea Europeană ar putea avea o bancă pentru piața de hidrogen