Concurs de gatit, spectacole si produse traditionale, de Ziua Dunarii

Un concurs de gatit, spectacole ale unor ansambluri dobrogene, mesteri care vor impleti rogojini si cosuri din stuf si proiecte comunitare premiate se regasesc in cea de-a doua editie a Festivalului Gastronomic si Etnocultural "D’ale Gurii Dunarii", care are loc la Uzlina, de vineri pana duminica, anunta Mediafax.

Evenimentul care marcheaza Ziua Dunarii se desfasoara la Uzlina, Complex Cormoran, sub sloganul "Savurati Dunarea si Delta", potrivit unui comunicat.

Evenimentul este o initiativa a Comisiei Internationale pentru Protectia Fluviului Dunarea (ICPDR), a Asociatiei Salvati Dunarea si Delta (SDD) si a Ministerului Mediului si Padurilor.

In cadrul celei de-a doua editii a festivalului-concurs de traditie culinara "D’ale Gurii Dunarii", bucatari iscusiti din zece comunitati din Delta Dunarii (Chilia Veche, Crisan, Isaccea, Jurilovca, Letea, Mahmudia, Mila 23, Pardina, Sarichioi, Sulina) se vor intrece in prepararea bucatelor traditionale specifice Deltei, cu peste din Dunare si Delta, legume proaspete, mirodenii si deserturi traditionale.

Juriul, din care fac parte iubitori ai traditiilor Deltei si fini cunoscatori ai artei gastronomice – Ivan Patzaichin, Ioana Craciunescu, Razvan Cucui, Dan Turturica -, prezidat de Vintila Mihailescu, va dezgusta bucatele preparate si va stabili castigatorii celor sapte premii puse in joc: de 3.000, 2.000 si 1.000 de euro, la care se adauga patru premii pe categorii (gustare, bors de peste, fel principal de mancare din Delta Dunarii si desert traditional), ce vor finanta proiecte de dezvoltare locala din comunitatile castigatoare.

Atmosfera va fi animata de ansambluri artistice dobrogene, care urmaresc promovarea si valorificarea folclorului si culturii traditionale specifice Deltei Dunarii.

La festival vor fi prezenti si mesteri ai atelierului de impletituri de la Mahmudia, dezvoltat anul trecut in cadrul unui proiect derulat de Asociatia Salvati Dunarea si Delta. Acestia vor impleti si vor decora la fata locului produse traditionale – rogojini, cosuri, vaze – confectionate din stuf si papura.

Cu aceeasi ocazie, vor fi acordate si premii pentru cele mai bune proiecte comunitare, rezultate in urma cursului de dezvoltare a abilitatilor antreprenoriale pentru locuitorii din comunitatile din Delta.

In cinstea Dunarii si a Deltei, invitatii vor viziona in premiera in Romania filmul "Cries of the River", realizat intre 1990 si 1992 de echipa lui Jacques Yves Cousteau.

Invitatii speciali ai evenimentului sunt comisarul european pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala, Dacian Ciolos, comisarul european pentru Sanatate si Protectia Consumatorilor, John Dalli, ministrul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, Mihail Dumitru, precum si oficiali ai Ministerului Mediului si Padurilor.

Cu acest prilej, cei doi comisari vor participa la o dezbatere despre incurajarea micilor producatori, promovarea produselor traditionale, precum si despre sprijinirea agroturismului si a activitatilor economice sustenabile in Delta Dunarii.

Oficialii prezenti vor lua parte la masa rotunda "Avem o Dunare. Cum procedam?", in cadrul careia temele principale de discutie vor fi impactul fondurilor europene asupra dezvoltarii durabile, oamenii si biodiversitatea, calitatea apei.

Proiectul "D’ale Gurii Dunarii" isi propune sa dezvolte in constiinta autoritatilor si a publicului larg nevoia promovarii activitatilor economice durabile si sustenabile, prin tezaurului gastronomic si folcloric al Deltei.

spot_img

Ultimele știri