Concentratiile poluantilor din atmosfera Capitalei impun derularea unor programe de gestionare a calitatii aerului

Concentratiile de dioxid de azot (NO2), de ozon troposferic (O3), de pulberi in suspensie (PM10) si de monoxid de carbon (CO) din aerul ambiental al Capitalei au indicat necesitatea intocmirii si derularii unor programe de gestionare a calitatii aerului, in conditiile in care cifrele acestor indicatori au inregistrat depasiri ale valorilor limita, respectiv ale valorilor tinta, in cursul anului 2007.

Potrivit unor informatii puse la dispozitie de Agentia pentru Protectia Mediului, evolutia concentratiilor medii anuale de NO2, in perioada 2004 – 2007, a fost diferita, directia comuna fiind, insa, de crestere in 2005, cand la sase dintre cele opt statii automate de monitorizare a calitatii aerului existente in zona Bucurestiului s-au inregistrat cele mai mari valori din intervalul analizat. Aceste sase statii au fost: Cercul Militar, Mihai Bravu, Drumul Taberei, Lacu Morii, Magurele si Berceni. Daca in 2006, valorile concentratiilor medii anuale de NO2 au revenit sau chiar au scazut sub nivelul din 2005 la cinci statii (Cercul Militar, Mihai Bravu, Drumul Taberei, Lacu Morii si Berceni), la Balotesti si Titan au fost cele mai mari din intervalul mentionat, iar la Magurele s-au mentinut la nivelul anului precedent.

In 2007, se observa o tendinta generala de scadere a valorilor acestor indicatori fata de 2005, cu exceptia zonei Balotesti. Comparativ cu 2006, valorile concentratiilor medii anuale de NO2 au crescut la trei statii – Berceni, Lacu Morii si Drumul Taberei – si si-au mentinut valoarea la Balotesti. Valoarea limita orara a concentratiei de NO2 este de 200 de micrograme/metru cub, in timp ce valoarea limita anuala este de 40 de micrograme/metru cub.

In concluzie, pentru acest poluant, este necesara implementarea unor programe de actiune pentru reducerea concentratiilor in zonele de trafic (statiile Cercul Militar si Mihai Bravu) si pentru statiile Drumul Taberei, Titan si Lacul Morii, unde valoarea limita (VL) plus marja de toleranta (MT) a fost depasita de mai mult de 18 ori intr-un an calendaristic. Astfel, depasirea pragului de alerta s-a semnalat de trei ori in 2004, 2005, 2006 si 2007, insa valorile nu au crescut peste acest prag (VL+MT).

In cazul ozonului troposferic (O3) sau poluarea fotochimica, depasirile valorii tinta (120 de micrograme/metru cub, valoare ce trebuie atinsa in anul 2010) s-au inregistrat in special in timpul verilor, insa nu a fost depasit pragul de alerta (240 micrograme/metru cub timp de trei ore consecutiv).

In anul 2007, o singura data a fost depasit pragul de informare (180 micrograme/metru cub) la statia din Drumul Taberei si de sase ori la statia Balotesti. Si in cazul acestui poluant este necesara intocmirea si derularea unui program de gestionare a calitatii aerului, intrucat la statia de la Balotesti s-au inregistrat mai mult de 25 de zile depasire a valorii tinta pentru protectia sanatatii umane.

Daca analizam perioada 2004 – 2007, observam ca cele mai mari valori ale mediilor anuale la concentratia de ozon s-au inregistrat in 2004, exceptie facand statia din Drumul Taberei.

Incepand cu anul 2005, trendul a fost de scadere, mai putin in Drumul Taberei, unde au fost inregistrate cele mai mari valori ale concentratiei de ozon din perioada indicata. Tendinta de scadere se mentine si in 2006, cu exceptia zonei Lacul Morii, unde cifrele sunt mai mari decat in anul precedent, insa mai mici decat in 2004. Ecartul cel mai mare intre anii 2005 si 2006 se inregistreaza la statia Magurele.

In 2007, Drumul Taberei, Mihai Bravu si Berceni inregistreaza in continuare scaderi ale concentratiei de ozon, in timp ce restul statiilor – Titan, Cercul Militar, Balotesti, Magurele si Lacul Morii – valorile sunt mai mari comparativ cu anul anterior, cu mentiunea ca la Balotesti valoarea medie o depaseste pe cea din anul 2005.

In ceea ce priveste monoxidul de carbon (CO), valoarea limita a acestui poluant a fost depasita timp de cinci zile la statia Mihai Bravu si trei zile la statia Cercul Militar. In consecinta, si in acest caz se impune demararea unui program de gestionare a calitatii aerului in zona centrala a orasului, sursa depasirilor constituind-o exclusiv traficul rutier. Valoarea limita a poluantului este de 10 miligrame/metru cub – timp de mediere 8 ore).

La dioxidul de sulf (SO2) nu s-au semnalat probleme deosebite, valorile inregistrate ramanand, in 2007, sub valorile limita plus marja de toleranta (350 de micrograme/metru cub – timp de mediere 1 ora). La acest poluant nu s-a depasit pragul de alerta la nici o statie de monitorizare.

Nici la plumb nu s-a depasit valoarea limita, care este de 0,5 micrograme/metru cub). La inceputul anului 2004, in cadrul unui program PHARE 2000, a fost pusa in functiune reteaua automata de monitorizare a calitatii aerului in Bucuresti, care functioneaza la parametrii proiectati, respectand cerintele Uniunii Europene. Informatiile privind calitatea aerului in Capitala sunt furnizate in timp real si provin de la cele opt statii automate, care sunt repartizate astfel: Balotesti – statie de fond regionala, Magurele – statie de fond suburbana, Crangasi (APM Bucuresti) – statie de fond urbana, Soseaua Mihai Bravu si Cercul Militar National – doua statii de trafic (poluare de impact) si Drumul Taberei, Titan si Berceni – trei statii industriale (poluare de impact). Poluantii masurati la cele opt statii sunt dioxidul de sulf (SO2), oxizi de azot (NOx), dioxidul de azot (NO2), monoxidul de carbon (CO), ozonul (O3), pulberile in suspensie (PM10 si PM 2,5), benzen (C5H6) si plumbul (PB).

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri