Concentrațiile de dioxid de carbon din atmosferă au atins un nou record

Concentrațiile de dioxid de carbon din atmosferă au atins un nou record în luna aprilie, de 413.52 părți per milion, conform unui purtător de cuvânt de la Institutul de Oceanografie Scripps.

Ultima oară când Pământul avea atât de mult CO2 în atmosferă, temperaturile globale erau cu 3-4 grade Celsius mai ridicate, nivelul mării era cu 20 de metri mai mare, iar lângă Polul Sud creșteau copaci.

Nivelurile de CO2 ale planetei fluctuează în decursul unui an, atingând maximul în mai. Cercetătorii cred că limita de 415 ppm ar putea fi depășită în această lună.

Începând cu Revoluția Industrială, cantitatea de dioxid de carbon din atmosferă a crescut cu peste 45%, iar în ultimele decenii a accelerat într-un ritm fără precedent.

„În ultimele două decenii, rata creșterii a fost de aproximativ 100 de ori mai rapidă decât creșterile naturale precedente, cum ar fi cele care au apărut la sfârșitul ultimei ere glaciare acum 11.000-17.000 de ani.”, au explicat cercetătorii de la NOAA.

Un studiu publicat luna trecută arăta că dioxidul de carbon din atmosferă atinge concentrații fără precedent, depășind deja nivelurile de acum cel puțin 3 milioane de ani, din epoca Pliocenului.

Un alt studiu recent avertiza că după 2030, schimbările climatice cauzate de om ar putea duce planeta înapoi la condiții care au existat în Pliocen, o eră aproape lipsită de gheață și cu 1.8 – 3.6 grade Celsius mai caldă decât astăzi. Iar dacă țările vor continua să ardă combustibili fosili, clima Pământului ar putea ajunge până în 2150 ca cea din timpul Eocenului, acum 50 de milioane de ani, o perioadă marcată de temperaturi cu până la 13 grade Celsius mai ridicate decât în prezent.

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri