Riscurile expunerii la erbicide pe bază de glifosat se întind pe mai multe generații – studiu

Riscurile expunerii la erbicide pe bază de glifosat se întind pe mai multe generații, arată un nou studiu publicat în jurnalul Global Research. Cercetătorii au observat la descendenții șobolanilor de laborator expuși la glifosat, numeroase boli precum creșterea prostatei, a rinichilor, obezitate, boli ovariene, precum și anomalii la naștere.

Noua cercetare este prima de acest, care analizează efectele transgeneraționale ale celui mai frecvent utilizat erbicid din lume, şi a arătat că proprietățile sale cancerigene sunt transmise la cel puțin trei generații.

„Acest studiu oferă noi dovezi alarmante, care susţin apelul nostru de sănătate publică pentru scoate glifosatul de pe piaţa europeană. Dacă un pesticid aduce daune care au loc doar la următoarele generații, este cu siguranță o oportunitate pentru Comisia Europeană de a lua mai multe măsuri de precauție pentru a ne proteja sănătatea.”, a spus Génon Jensen de la Health and Environment Alliance (HEAL).

În ciuda faptului că Agenția Internațională de Cercetare a Cancerului (IARC) a declarat glifosatul ca fiind un „cancerigen uman probabil” în 2015, erbicidul a fost reautorizat pe piața europeană pentru o perioadă de cinci ani în 2017.

O inițiativă cetăţenească cere interzicerea glifosatului într-o petiţie care a fost deja semnată de 1,3 milioane de persoane, iar Comisia Europeană a împuternicit recent Franța, Ungaria, Olanda și Suediasă evalueze dacă pesticidul ar trebui sau nu să fie interzis după expirarea licenței sale în 2022.

În teorie, ar fi posibil ca UE să scoată glifosatul pe piață înainte de 2022.

„Ca măsură de urgență, atât UE cât și statele membre au puterea de a pune capăt aprobării actuale de glifosat înainte de perioada de cinci ani”, explică Yannick Vicaire de la HEAL.

Organizația Pesticide Action Network a lansat recent un raport care prezintă o gamă largă de alternative mai ecologice la glifosat, arătând că interdicția erbicidului ar fi, de asemenea, fezabilă din punct de vedere tehnic.

„Capacitatea glifosatului și a altor toxine din mediul înconjurător să influențeze generațiile viitoare trebuie să fie luată în considerare și este la fel de importantă ca toxicologia expunerii directe efectuată astăzi pentru evaluarea riscurilor”, au declarat autorii studiului.

spot_img

Ultimele știri