In raportul “Serviciile ecosistemelor si biodiversitatii: solutii ale mediului de afaceri”, Consiliul Mondial al Dezvoltarii Sustenabile in Afaceri (WBCSD) a detaliat masurile sustenabile aplicate punctual de unele dintre cele mai mari companii ale lumii. Fiecare dintre cele douazeci si cinci studii de caz prezinta actiuni inovatoare, cu impact pozitiv asupra mediului, care pot fi replicate si de alte companii.
Astfel, studiul in cauza releva faptul ca problemele cauzate de degradarea ecosistemelor si pierderea de biodiversitate incep sa fie rezolvate, putin cate putin, rand pe rand, de agentii economici.
De exemplu, Hitachi, o companie producatoare de masini si utilaje, foloseste, in cadrul unui proiect pilot in Maldive, ghidul WBCSD de evaluare a impactului activitatilor economice asupra ecosistemelor. De asemenea, compania a dezvoltat un soft prin care ii asista pe fermieri in managementul sustenabil al apei.
Holcim, o companie producatoare de materiale de constructii, a implementat, cu sprijin de la Uniunea Internationala pentru Conservarea Naturii (IUCN), un sistem de management al biodiversitatii pe tot ciclul de viata al carierelor, de la alegerea sitului la reabilitare si inchidere. Sistemul ia in considerare si zonele din vecinatate. De pilda, cariera Holcim din Gujarat, India, a fost dezvoltata tinandu-se cont de peisaj, s-a captat si s-a conservat apa potabila, s-au plantat copaci, au fost protejate zonele costiere cu ajutorul mangrovelor si au fost sprijinite comunitatile locale.
Fabricile de hartie si ambalaje ale Mondi din Africa de Sud au folosit materie prima din plantatiile comerciale de copaci, cu capacitate mare de productie, gestionate conform principiilor de Plantare a Noilor Generatii (NGP – New Generation Plantation) si certificate de catre Consiliul de Supraveghere a Padurilor (FSC ™ – Forest Stewardship Council). Astfel, aceste plantatii au impact minim asupra biodiversitatii si rezervelor de apa dulce.
Syngenta, una dintre cele mai mari companii agricole, dezvolta si disemineaza bune practici de management (BMPs) pentru folosirea terenului si apei care minimizeaza eroziunea solului si mentin capacitatea de productie. Protejand stratul superior de sol prin bune practici, fermierii pot avea in continuare soluri fertile si productive.
Gigantul petrolier Shell a identificat noi modalitati de a reabilita habitatele si de a permite echipamentelor grele sa traverseze turbariile fara a le compromite functiile hidrologice, astfel incat terenul sa continue sa sustina habitatele naturale si animalele salbatice.
Vale, a doua cea mai mare companie miniera din lume, si-a propus sa se implice mai mult in conservarea florei si faunei din zonele protejate, ca de exemplu padurea tropicala amazoniana si padurea atlantica din Brazilia. Costurile de conservare a ariilor protejate sunt considerate investitii in capitalul natural.
Totusi, peste tot in lume, activitatile economice afecteaza in continuare ecosistemele si depind de serviciile de aprovizionare (apa dulce, lemn, hrana, fibre) si de reglare (control al climei, prevenirea inundatiilor, purificarea apei, tratarea si neutralizarea deseurilor) furnizate de acestea.
In ultimii 50 de ani au fost degradate peste 60% dintre ecosistemele Terrei si din pacate nu a fost atinsa tinta fixata pentru 2010 pentru conservarea biodiversitatii de catre Natiunile Unite. Este urgenta nevoie sa se schimbe lucrurile, iar Adunarea Generala a Natiunilor Unite a declarat perioada 2011-2020 drept Deceniul UN pentru Biodiversitate.