La o luna dupa ce 2000 de oameni au protestat in fata aeroportului Heathrow din Marea Britanie fata de contributia aviatiei la schimbarile climatice, un nou protest a avut loc saptamana trecuta – cel al companiilor aeriene.
Reprezentanti ai companiei low-cost Easyjet au sustinut, in fata cladirii Parlamentului, un sistem de taxare bazat pe cantitatea de emisii de dioxid de carbon al fiecarei aeronave si "inverzirea" avioanelor cu care opereaza companiile, informeaza editia de duminica a cotidianului The Observer.
"Schimbarile climatice sunt un pericol real si iminent care ar trebui sa ne ingrijoreze pe toti", au declarat reprezentanti ai companiei, care au adaugat ca, de luna viitoare, pasagerii Easyjet vor gasi pe scaune "mesaje de mediu".
In acest trend se inscrie si compania Flybe care a lansat, de curand, "etichetele eco" care diferentiaza zborurile in functie de gradul de poluare fonica, cantitatea de emisii de dioxid de carbon si efectul asupra calitatii aerului. "Astfel, clientii pot alege tipul aeronavei si ruta care este cea mai buna varianta pentru protectia mediului", a declarat Mike Rutter, reprezentant al Flybe.
In acelasi timp, compania Virgin Atlantic se declara o sustinatoare a biocombustibilului si a anuntat ca il va folosi pana la sfarsitul anului viitor. De asemenea, compania a implementat unele masuri de reducere a consumului de combustibil printre care: rularea pe pista cu doua motoare, in loc de patru, si aterizarea prin alunecare.
Expertii de mediu raman, insa, sceptici in ce priveste aceste masuri. "Aviatia reprezinta cea mai mare sursa de emisii de dioxid de carbon din Marea Britanie", a declarat Richard Dyer, reprezentantul organizatiei Prietenii Pamantului. Suspiciuni exista si in ce priveste interesul companiilor aeriene in acest caz.
Foto: wikipedia.org