Comisia Europeana a publicat harti noi de poluare. Romania, campioana la poluarea cu PM10

Comisia Europeana (CE) si Agentia Europeana de Mediu, in cooperare cu Institutul pentru Mediu si Durabilitate (IES) au publicat astazi un nou set de harti ce permit cetatenilor sa identifice principalele surse de poluare a aerului, provocate din diverse surse, precum transportul, agricultura si aviatia. 

Pe harta europeana, Romania este una dintre cele mai poluate tari din Uniunea Europeana, concentrand zone de poluare cu pulberi in suspensie (PM10), si provenita din industrie (NOX). Tara noastra a primit luna trecuta un avertisment motivat suplimentar privind depasirea valorilor limita pentru poluarea cu PM10.

Registrul Registrul European al Poluantilor Emisi si Transferati (E-PRTR), lansat in 2009 pentru a imbunatati accesul la informatiile despre mediu, contine date raportate de catre companiile industriale individuale (surse punctuale) si, incepand de astazi, informatii cu privire la emisiile provenite din transportul rutier, maritim, aerian, de incalzire a cladirilor, agricultura si mici intreprinderi (surse difuze). Hartile sunt disponibile aici

”Aceste harti reprezinta un angajament real pentru a imparti cu cetatenii informatii si de a creste constientizarea lor in ceeea ce priveste poluarea, in cazul in care traiesc in vecinatatea unei surse de poluare”, a declarat comisarul pentru Mediu, Janez Potocnik.

Autoritatile pot lua masuri pe baza datelor oferite de harti 

”Poluarea aerului este o amenintare grava de sanatate, in special pentru grupurile predispuse la riscuri, cum ar fi copiii si persoanele cu boli respiratorii. Prin informarea cetatenilor cu privire la poluarea aerului din transport, gospodarii si alte surse din zonele in care locuiesc, aceste harti le ofera oamenilor posibilitatea sa ia masuri si sa indemne autoritatile sa faca imbunatatiri”, a declarat profesorul Jacqueline McGlade, directorul executiv al Agentiei Europene de Mediu.

Sursele difuze de poluare sunt larg raspandite sau concentrate in zone extrem de populate. Un numar mare de surse mici de emisii provenite de la gospodarii si vehicule reprezinta in mod colectiv o sursa de mare de poluare, in special in orase.

Noul set de harti ofera noi informatii legate de poluarea cu oxizi de azot (NOX), oxizi de sulf (SOX), monoxid de carbon (CO), amoniac (NH3) si pulberi in suspensie (PM10).

Pe harta, cetatenii pot face zoom pe zonele in care locuiesc si sa vada sursele de poluare din imprejurimi. De asemenea, expertii in calitatea aerului pot folosi datele pentru studiile realizate la nivel local. 

Harta arata, spre exemplu, zone extinse afectate de poluarea cu emisii de amoniu din agricultura in Italia, Marea Britanie, Franta si spatiul Benelux. Acest tip de poluare afecteaza puternic mediul contribuind la acidificarea apelor si eutrofizare. 

Raluca Petrescu

Cititi si:

Autoritatile romane se sfatuiesc intr-o videoconferinta cum sa scape de infringementul pe poluare 

Comisia Europeana a declansat astazi procedura de infringement pentru 5 zone ale Romaniei, din cauza poluarii aerului

Bucurestiul respira poluare
 

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri