Resturile de gradina, de bucatarie si alimentele biodegradabile insumeaza anual 88 de milioane de tone de deseuri cu impact negativ asupra mediului si au devenit una dintre prioritatile Comisiei Europene, care cere statelor membre sa ia masuri pentru valorificarea energetica a acestora.
“UE beneficiaza deja de un numar semnificativ de texte legislative care reglementeaza sectorul deseurilor biologice. Insa, cu ajutorul unei mai bune implementari si aplicari a acestei legislatii, vom putea fructifica si mai mult avantajele aduse de deseurile biologice”, a declarat comisarul european pentru mediu, Janez Potočnik. El a adaugat ca deseurile biologice ajuta la combaterea schimbarilor climatice, a reducerii biodiversitatii si la imbunatatirea calitatii solului.
Cea mai mare amenințare la adresa mediului provocata de deseurile biologice este producerea de metan, un gaz cu efect de sera de 25 de ori mai puternic decat dioxidul de carbon. Daca tratarea biologica a deseurilor ar fi maximizata, cea mai palpabila si mai importanta realizare ar fi prevenirea emisiilor de gaze cu efect de sera – estimate la aproximativ 10 milioane de tone de CO2 echivalent in 2020.
Prin utilizarea biogazului produs pe baza de deseuri biologice, s-ar putea indeplini aproape o treime din obiectivul UE pentru 2020 privind energia regenerabila in domeniul transporturilor, iar prin transformarea tuturor deseurilor biologice in energie s-ar putea indeplini aproximativ 2% din obiectivul global al UE in materie de energie regenerabila.