Comisia Europeană a înregistrat o iniţiativă cetăţenească privind reciclarea

Comisia Europeană (CE) a decis, vineri, să înregistreze o iniţiativă cetăţenească privind reciclarea – „ReturnthePlastics”, care vizează punerea în aplicare a unui sistem de garanţie-returnare la nivelul UE pentru sticlele din plastic.

Inițiatorii invită Comisia să prezinte o propunere care să aibă în vedere:

  • punerea în aplicare a unui sistem de garanţie-returnare la nivelul UE pentru reciclarea sticlelor din plastic;
  • încurajarea tuturor statelor membre ale UE să facă în aşa fel ca supermarketurile (lanţurile de supermarketuri) care comercializează sticle din plastic să instaleze distribuitoare pentru reciclarea sticlelor din plastic după ce au fost cumpărate şi utilizate de către consumator;
  • plata de către întreprinderile producătoare de sticle din plastic a unor taxe pe plastic pentru reciclare şi pentru sistemul de garanţie-returnare a sticlelor din plastic (în conformitate cu principiul „poluatorul plăteşte”).

Comisia Europeană consideră că această iniţiativă este admisibilă din punct de vedere juridic deoarece îndeplineşte condiţiile necesare, fără a fi a examinat încă fondul chestiunii.

În urma înregistrării, organizatorii pot începe strângerea semnăturilor. Dacă, în termen de un an, iniţiativă cetăţenească privind reciclarea primeşte un milion de declaraţii de susţinere din cel puţin șapte state membre, Comisia va trebui să reacţioneze. CE ar putea decide fie să dea curs solicitării, fie să o respingă, şi va trebui să îşi argumenteze decizia.

Iniţiativa cetăţenească europeană a fost introdusă odată cu Tratatul de la Lisabona, ca instrument prin care cetăţenii pot contribui la stabilirea agendei de lucru. Acest tip de iniţiativă a fost lansat în mod oficial în aprilie 2012.

Condiţiile de admisibilitate sunt următoarele:

– acţiunea propusă nu trebuie să se afle în mod vădit în afara sferei de competenţă a Comisiei de a prezenta o propunere de act juridic,

– nu trebuie să fie în mod vădit abuzivă, neserioasă sau vexatorie şi

– nu trebuie să contravină în mod vădit valorilor Uniunii.

Până în prezent, Comisia a primit 107 de cereri de lansare a unei iniţiative cetăţeneşti europene, dintre care 82 au fost admisibile şi, prin urmare, s-au calificat pentru a fi înregistrate.

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri