Schweighofer pierde împotriva Gărzii Forestiere. Instanța: Nimeni nu se poate sustrage de la protecția mediului

Tribunalul Alba a decis, în mod definitiv, menținerea amenzii și a confiscării a 3.500 de metri cubi de lemn, pe care compania HS Group (Holzindustrie Schweighofer) încerca să-i expedieze, la sfârșitul anului 2019, în Japonia, Kuweit și Arabia Saudită.

Zeci de containere au fost confiscate de autorități în noiembrie 2019, din cauza unor neconcordanțe între declarațiile vamale și avizul de însoțire a mărfii, a scris Rise Project, la momentul respectiv.

Austriecii au contestat procesul verbal de contravenție, iar Judecătoria le-a dat initial câștig de cauză în primă instanță. La Tribunalul Alba, în schimb, Holzindustrie Schweighofer a pierdut definitiv, în motivarea instanței regăsindu-se o formulare care arată că:

„Protectia mediului inconjurator este o obligație de la care nu se mai poate sustrage nimeni, dacă omenirea dorește ca viața pe planetă să continue fără producerea unor dezastre ecologice de mare amploare”.

HS Timber, actuala denumire a companiei Schweighofer, a pierdut procesul deschis împotriva Gărzii Forestiere București și IGPR, privind un export de cherestea, în valoare de peste 800 de mii de euro.

Containerele au fost confiscate de autorități în noiembrie 2019, din cauza unor neconcordanțe între declarațiile vamale și avizul de însoțire a mărfii, a scris Rise Project, la momentul respectiv.

Judecătorii motivează că grupul Schweighofer nu a respectat normele privind trasabilitatea lemnului și că a încălcat legislația silvică, potrivit motivării instanței, care a fost publicată de jurnalistul Andrei Ciurcanu:

„În calitatea sa, de mare procesator de material lemnos, petenta intimată are obligația respectării cu strictețe și fără nicio abatere a actelor normative mai sus menționate și care reglementează diferite aspecte ale activității pe care o desfășoară. Simplul fapt că, art. 19 alin. 1 lit. f) din Legea nr. 171/2010 stipulează o amendă în limite relativ modice (de la 1.000 lei până la 15.000 lei), celei în cauză aplicându-i-se o amendă în cuantum de 10.000 lei, cu posibilitatea achitării a 500 lei în termen de 15 zile de la comunicarea procesului verbal de contravenție, nu poate să ducă la concluzia că sancțiunea confiscării ar fi disproporționată.

Caracterul proporțional al sancțiunii se face prin raportare cu gradul de pericol social al faptei săvârșite, ținându-se seama de împrejurările în care a fost săvârșită fapta, de modul si mijloacele de săvârșire a acesteia, de scopul urmărit, de urmarea produsă, precum si de circumstanțele personale ale contravenientului și nu comparând între ele sancțiunea principală a amenzii cu sancțiunea complementară a confiscării. În cazul de față, gradul de pericol social al faptei comise de petenta intimată este unul deosebit de ridicat.

Instanța are în vedere tocmai cantitatea mare de material lemnos în discuție (3577,01 mc cherestea molid rindeluită încărcată în 68 de containere), faptul că societatea în cauză, deși activează de mai multe zeci de ani în acest domeniu, a înțeles să încalce, în luna noiembrie 2019, cu bună știință, dispozițiile imperative mai sus arătate, multitudinea de acte (documente cu regim special) întocmite deliberat cu nerespectarea rigorilor legii.

Instanța mai reține că, deși cantitatea de cherestea este mare totuși, raportat la amploarea activității societății în cauză, această cantitate reprezintă doar o fracție redusă din totalul produselor comercializate.”


„Este o decizie istorică”

 

Fostul senator USR Mihai Goțiu susține că victoria împotriva Holzindustrie Schweighofer este una „istorică”:

„Nu valoarea amenzii în sine, nici cantitatea de lemn confiscată sunt cele care atrag atenția în acest caz (deși nu sunt de neglijat- e vorba de lemn procesat în valoare de sute de mii de euro), cât, mai ales, câteva paragrafe din motivarea instanței, din care citez: <<Protecția mediului înconjurător este o obligație de la care nu se mai poate sustrage nimeni, dacă omenirea dorește ca viața pe planetă să continue fără producerea unor dezastre ecologice de mare amploare (…) În calitatea sa, de mare procesator de material lemnos, petenta intimată are obligația respectării cu strictețe și fără nicio abatere, a actelor normative mai sus menționate și care reglementează diferite aspecte ale activității pe care o desfășoară.>>  Într-un asemenea context, să aflu că avem judecători care înțeleg gradul de pericol social al faptelor care au legătură cu distrugerile de mediu chiar e un lucru care îmi face ziua senină. Cartelurile Mafiei Pădurilor să ia aminte. Cu asemenea magistrați și cu tot mai mulți cetățeni care se implică, zilele lor sunt numărate!”, a scris Goțiu, pe Facebook.

spot_img

Ultimele știri