Colocviul CAESAR: “Romania fara inundatii in 2030”

Colocviul CAESAR “Mediu 2030”, organizat de Liga Studentilor Romani in Strainatate (LSRS) si CAESAR – Centrul pentru Acces la Expertiza Studentilor si Absolventilor Romani, a avut ca scop initierea unui unui proiect la scara nationala pentru evitarea inundatiilor in Romania pana in anul 2030

40 de experti, la colocviul CAESAR “Mediu 2030”

La eveniment au participat 40 de experti din domeniul economic, infrastructura, silvicultura, meteorologie, mediu, ecologie, urbanism, arhitectura, constructii, hidrologie, administratie publica.

“Dorim sa felicitam LSRS pentru aceasta initiativa. Luam in considerare efortul organizatorilor, care a dus la succesul acestei actiuni; ar fi bine ca modelul de succes al LSRS sa fie urmat si de alte organizatii din societatea civila romaneasca, atat din Romania, cat si din strainatate. Sper ca si concluziile acestei intalniri sa fie transmise mai departe, pentru ca aceasta intalnire este un semnal de alarma extraordinar al grijii si preocuparii tinerilor pentru viitorul tarii si implicit pentru padurea romaneasca. Va felicitam din toata inima!’, a spus Marian Stoicescu, presedinte al Uniunii Europene a Forestierilor, presedinte al Confederatiei Sindicale “Consilva” si presedinte al Federatiei pentru Apararea Padurilor.

Printre participanti s-au mai aflat si Duta Cristian Ionut, doctorand Universitatea Transilvania, doctor inginer Nicu Tudose, ICAS Brasov, inginer Gheorghe Stancalie, ANM Bucuresti sau Ciprian Pahontu,RNP Romsilva.

Workshop-uri si ateliere de lucru, pe teme de mediu

Lucrarile prezentate au avut diverse teme, dintre care amintim “Despaduririle si urmarile lor catastrofale asupra terenurilor, apelor si mediului inconjurator”, “Torentialitatea Bazinului Hidrografic <Carcinov>”, “Schimbari Climatice, fenomene meteorologice in Romania” sau “Aspecte privind efectele schimbarilor climatice asupra resurselor de apa”.

A doua parte a colocviului a constat in doua workshop-uri, expertii fiind organizati in ateliere de lucru. Primul grup de discutii a fost axat pe analiza cazurilor de inundatii precedente; in cadrul sau s-au conturat o sinteza si o prioritizare a strategiilor de combatere a inundatiilor.

Discutiile din cel de-al doilea grup s-au concentrat asupra compilarii unei strategii nationale, rezultatele sale fiind cuantificate prin identificarea unor actiuni, termene limita si persoane responsabile, potrivit aceluiasi comunicat.

“Analizand rezultatele concrete ale seminariilor, elementele esentiale puse in discutie au fost planul de executie, costurile si resursele necesare, fiind identificate 16 probleme, 15 solutii si 13 directii de implementare”, se mai arata in comunicat.

Bazele de date, hartile de risc si de hazard, necesare

In cadrul celui de-al doilea seminar s-au conturat elementele unei strategii la nivel national. Scopul urmarit este reprezentat de schimbarea mentalitatii existente si “imprimarea unui spirit ecologic”. S-a discutat despre constituirea unei baze de date care sa sintetizeze problemele existente, de harti de hazard si de risc.

Aurel Ungur, secretar general al Asociatiei Proprietarilor de Paduri din Romania a apreciat initiativa CAESAR ca fiind “de o exceptionala importanta si actualitate”. “ Colocviul a fost temeinic pregatit, cu o documentatie tehnica si economica de exceptie, sustinere mediatica persuasiva. Important este ca aceasta realizare sa ajunga pe masa factorilor politici decizionali – ministru de resort, organ legislativ", a spus Aurel Ungur.

51% din padurile Romaniei, in proprietate privata

Padurile insumeaza aproximativ 30% din suprafata tarii, respectiv 6,7 milioane hectare, fiind in crestere fata de anii trecuti, cand procentul era de 26,8%. Din cele aproape 7 milioane de hectare de padure, 51% se afla in proprietate privata, iar restul in administrarea Romsilva.

“Romsilva are in administrare 49% din suprafata impadurita a Romaniei, restul, de 51%, aflandu-se in proprietate private,iar acest lucru presupune ca nu putem controla in totalitate defrisarile”, a declarat Ciprian Pahontu, reprezentant Romsilva, pentru Green Report, in cadrul colocviului CAESAR “Mediu 2030”.

Romania se situeaza pe locul 12 printre tarile Europei in ceea ce priveste gradul de impadurire, dar este inca sub procentul mediu de 31%, cat reprezinta padurile din suprafata totala a Europei.

In acest an, fondurile alocate pentru impaduriri, pentru suprafetele din proprietatea statului si administrate de Romsilva, depasesc 120 de milioane lei, iar suprafata ce urmeaza sa fie impadurita este de 15.000 de hectare.

Potrivit lui Ciprian Pahontu, in cadrul proiectului comun cu Banca Mondiala (BM), aferent perioadei 2003-2017, care prevede ca Romsilva sa primeasca bani de la Fondul de Carbon (administrat de BM), in functie de cantitatea de carbon pe care arborii plantati o absorb, a fost impadurita deja, de catre Regie, o suprafata de peste 6.000 de hectare.

Romania s-a angajat, in anul 2003, prin semnarea Tratatului de la Kyoto, sa stocheze cantitati de carbon, prin impadurirea unor terenuri care nu au mai fost plantate cu copaci.

Mihaela Pavnutescu
 

spot_img

Ultimele știri